Keskerakond algatas eelnõu alkoholireklaami keelamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohoolsed joogid.
Alkohoolsed joogid. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon andis esmaspäeval riigikogu menetlusse eelnõu, mis keelaks tulevast aastast alkohoolsete jookide reklaamimise nii televisioonis, raadios kui välimeedias.

Keskerakond soovib alkoholireklaami keelamisega kaitsta eeskätt lapsi ja noori ning vähendada nende alkoholitarbimist. Algatajate sõnul esitavad reklaamid alkoholi tarvitamist kui turvalist, riski- ja probleemivaba tegevust, millega kaasnevad vaid positiivsed emotsioonid, varjates seega potentsiaalseid terviseriske ja negatiivseid tagajärgi ning vähendades ennetustegevuse ja tervisekasvatuse mõju. Reklaami keelamine aitaks nende kinnitusel alkoholireklaami mõju tarbijatele ning noorte ja laste väärtushinnangutele vähendada.

Rangemad reklaamipiirangud peaksid eelnõu seletuskirja kohaselt vähendama alkoholist tingitud kahjude kahanedes riigieelarvelisi kulutusi eeskätt ravikindlustuses, sotsiaalkaitses ja sisejulgeolekus. Keskerakonna hinnangul kaaluvad muudatuse positiivsed mõjud üles ka võimaliku reklaami- ja tootmismahtude vähenemise kaudu majandustegevusele avalduva negatiivse mõju.

Samasisulisi seadusemuudatusi on Keskerakond algatanud ka varem, kuid riigikogus ei ole need leidnud toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles