Karilaid: idapiiri väljaehitamise kallinemises on süüdi Reformierakond (20)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher, siseminister Hanno Pevkur ja peaminister Taavi Rõivas külastamas 2014. aasta sügisel Eesti kagupiiri.
Politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher, siseminister Hanno Pevkur ja peaminister Taavi Rõivas külastamas 2014. aasta sügisel Eesti kagupiiri. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Keskerakonna aseesimehe ja riigikogu õiguskomisjoni esimehe Jaanus Karilaiu sõnul on Reformierakond vastutav selle eest, et kalkulatsiooni kohaselt läheb idapiiri väljaehitamine üle 2,5 korra kallimaks, kui algselt planeeritud.

«Olgu see endise ministri ebakompetentsus või vale, aga oma näpp tuleks politsei peadirektori pealt peegli poole suunata. 118-miljonilise möödalasu eest vastutab Reformierakond,» ütles Karilaid, kelle sõnul on endise siseministri Hanno Pevkuri süüdistus politsei- ja piirivalveameti (PPA) aadressil lapsik vastutusest kõrvalehiilimine.

Karilaid sõnas, et 2014. ja 2015. aastal kasutas Reformierakond enne riigikogu valimisi idapiiri väljaehitamist valimispropagandaks edukalt ära ning siseminister Hanno Pevkuri ja peaminister Taavi Rõivase kummikud olid pidevalt Venemaa piiri ääres, sealjuures koos PPA juhi Elmar Vaheriga.

«Idapiir lausa võrdus toona Reformierakonnaga. Täna püüab Hanno Pevkur väita, et pole kuulnud, pole näinud ja kallis piiriehitus on politsei- ja piirivalveameti roosa unistus. Seda enam, et Elmar Vaher on kinnitanud, et Pevkurile ei saanud mitte miski tulla täna üllatusena,» rääkis Karilaid.

Ta sõnas, et vastutust kordades kallima piiriehituse eest lükata endisel ministril ametniku peale on lapsik ja näitab, et fotosid ja videoid enne riigikogu valimisi meedias nauditi, kuid tegelikult polnud Reformierakonna poliitikutel julgeoleku vastu piisavalt sisulist huvi või luisatakse hetkel niisama.

«Vastutustundetult suhtuti riigi rahakotti ja mängiti Vene ruletti julgeolekuga,» märkis Karilaid. «Samas on tänane olukord pärast Jürgen Ligi avaldust, et Eestil kui NATO ja Euroopa Liidu liikmel polnud idapiiri turvalisemaks muutmise osas mingit plaanigi enne Eston Kohveri röövimist, arusaadav. Kui tehakse kiiresti ja vaja näiliselt, siis nii juhtubki.»

Neljapäeval sai avalikuks, et PPA kalkulatsiooni järgi läheb idapiiri väljaehitamine arvatust üle 2,5 korra kallimaks. 2015. aastal nimetatud 79 miljoni euro asemel teatas PPA nüüd, et hind kallineb 118 miljoni euro võrra 197 miljoni euroni.

PPA juhid selgitasid reedel, et üks põhjus, miks piiri ehitamine nii kalliks läheb, on see, et suur osa sellest tuleb rajada soisel maastikul.

Valitsuskabinet arutab idapiiri rajamise hinna teemat pärast sellekohase analüüsi valmimist 15. veebruaril.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles