President tunnustab seitset inimest Riigivapi aumärgiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigivapi teenetemärgi II klass
Riigivapi teenetemärgi II klass Foto: Peeter Langovits

President Kersti Kaljulaid annetab tänavu seitse Riigivapi aumärki. 

Riigivapi teise klassi aumärgi saav Eiki Nestor on üks Eesti ajaloo kõige pikema töökogemusega riigikogu liikmetest, kes on kuulunud riigikogu seitsmesse koosseisu. Aastatel 1994-1995 oli Nestor ka regionaalminister ja aastatel 1999-2002 sotsiaalminister.

Samuti saab Riigvapi teise klassi aumärgi Mart Nutt, kes on kuulunud riigikogu seitsmesse koosseisu. Ta on kõigis riigikogu koosseisudes kuulunud põhiseaduskomisjoni (VII riigikogus komisjoni esimees) ja Euroopa Liidu asjade komisjoni.

Riigivapi kolmanda klassi aumärgi saavad Clyde Kull, kes on diplomaat ning Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise korraldaja, samuti pianist ja muusikapedagoog Peep Lasmann, kes oli aastatel 1992-2017 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor, aastast 1998 Rahvusooper Estonia nõukogu liige ning aastast 2003 Eesti Ornitoloogiaühingu nõukogu esimees.

Sama aumärgi saavad ka Eesti Euroopa Liidu nõukogu eesistumise korraldusjuht Piret Lilleväli ning diplomaat ja Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise korraldaja Kaja Tael.

Riigivapi viienda klassi aumärgi saab vabadusvõitleja Jüri Pertmann, kes osales Tartu 1. keskkooli ja Tartu Ehitustehnikumi õpilastest koosneva noorte põrandaalune vastupanuorganisatsiooni Kuperjanovlased tegevuses. 24. veebruaril 1955 levitas organisatsioon hektograafil paljundatud lendlehti, mis olid pühendatud Eesti Vabariigi 37. aastapäevale. 1957 arreteeriti ta Nõukogude-Soome piiril ja 1958-1963 oli ta Mordva ANSV vangilaagrites, kus osales põrandaaluses laagriorganisatsioonis Eesti Uusrahvuslaste Liit.

Kokku annab president Eesti 100. sünnipäeva eel riigi teenetemärgid tänuks 166 inimesele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud kogu Eesti elu paremaks.

Teenetemärgid annab president üle 21. veebruaril Tartu Ülikooli Narva kolledžis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles