Eesti ajakirjad hakkavad ilmuma digitaalselt

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Mart Luik.
Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Mart Luik. Foto: Toomas Huik

Ajakirjade Kirjastus paneb oma väljaanded Eesti Naine, Anne & Stiil, Kodukiri, Tervis Pluss, Oma Maitse, Pere ja Kodu, Jana, Kroonika, Naised, Käsitöö ja Käsityö müügile maailma suurimasse digitaalsesse lehekioskisse Zinio.
 



«Ükskõik millist neist ajakirjadest on alates juunikuust võimalik lugeda mõne tavalise arvuti, iPadi või mõne Androidi-põhise tahvelarvuti abil,» ütles Ajakirjade Kirjastuse juhatuse esimees Mart Luik. «Maksta saab kas krediitkaardiga või veebipõhise rahaülekandeteenuse PayPal abil. Põhiliselt panustame krediitkaardile. Kuna see on globaalne äri, siis ei saa sinna Eesti pangalinke sisse tuua nagu kodumaiste veebikaubamajade puhul.»

Maksmisega pole esialgu veel kiiret, sest kõigi ajakirjade juunis ilmuvad e-numbrid on tasuta, hiljem on e-versioon paberväljaandest kuni 29 protsenti soodsama hinnaga.

Luik ütles, et e-ajakirjade põhilise sihtgrupina näeb kirjastus inimesi, kes elavad-töötavad välismaal, kuhu Eesti paberjakirju tellida on kulukas ja aeganõudev. E-väljaande saab alla laadida ilmumise päeval, sisu poolest pole e- ja paberväljaandel mingit vahet. Luige sõnul on vaja teatud kriitilist massi e-lugejaid, et tooteid edasi arendada ja interaktiivset sisu lisada: «Süsteem võimaldab lisada videoid, graafikat ja muud materjali, aga esialgu vaatame, kui palju kasutajaid e-ajakirjad leiavad. Kõigepealt panustame klassikalise lugemise peale. Ajakirja on sellise suurema ekraaniga nagu iPadil päris ilus lugeda.»

Ostetud ajakirjade lugemiseks tuleb Zinio rakenduse kaudu oma kontosse sisse logida, seejärel näeb kõiki kunagi soetatud väljaandeid. Sealjuures pole tähtis, kas arvutis on Apple’i või Microsofti operatsioonisüsteem, tahvelarvuti on iPad või mõni Androidi tahvel.

Nii et kui inimesel on Macbook, Windowsiga lauaarvuti, iPad või suure ekraaniga Androidi nutitelefon, siis saab ka nendelt kõigilt oma ajakirjaraamatukogule ligi. Tuleb muidugi arvestada, et ajakirja nautimiseks on vaja tavalisest telefonist suuremat ekraani. Zinio rakendus ei tööta e-tinti kasutavate lugeritega, nagu näiteks Kindle, Nook või Windows Mobile, ega Blackberry mobiiltelefonidega.

E-ajakirju eristab paberväljaannetest see, et ostetud ja loetud ajakirja pole võimalik kuigi hästi sõbrale laenata. Seda saab teha vaid oma konto kasutajanime ja salasõna loovutades. Ja siis, kui sõber on kontole sisse loginud, ei saa omanik ise soetatud e-väljaannetele ligi. Teise variandina võib lugemiseks laenata oma tahvelarvutit.

Enamik Ajakirjade Kirjastusel ilmuvatest e-väljaannetest on suunatud eeskätt naistele. Luik möönis, et igasuguste tehnoloogiliste vidinate esmased katsetajad on enamasti mehed ning neid huvitavad pigem tehnika- ja arvutiväljaanded. Ajakirjade Kirjastus pole sellele segmendile orienteerunud, kõige atraktiivsemad tooted on just naistele suunatud.

Hinnanguliselt on näiteks iPade Eestis 5000 tükki, aga seda arvu ei oska keegi täpselt öelda, sest lisaks kohalikele müüjatele toovad ja tellivad inimesed seadmeid välismaalt. Turupildi teeb põnevamaks Eesti Päevalehe ja Eesti Ekspressi pakkumine, kus iPade pakutakse tellijatele sisuliselt liisinguga. Seega võib ennustada, et iga kuuga kasvab nende inimeste hulk, kes võivad e-ajakirju tahvelarvutitesse tellida.

Ekspress Grupp võimaldab oma Eesti Ekspress Pro versiooni lugeda iPadis ja veebis. Ajakirjade Kirjastus näeb oma sihtgrupina ka Androidi tahvelarvutite kasutajaid.

«Esialgu pole teada, kumb neist maailma mastaabis peale jääb,» ütles Luik. «Võimalik, et Android. Ajaloolist loogikat rakendades on Apple kuulus selle poolest, et nad on novaatorid ja korjavad turult esimese kasumi. Aga müüdud ühikuid vaadates ei ole Apple maailmas kõige suurem.»

Kuidas kasutada Zinio e-kioskit?
•    Arvutil suunake oma veebilehitseja aadressile www.zinio.com. Looge kasutajakonto ning laadige alla tarkvara Zinio Reader 4. Selle abil saab soetatud ajakirju arvutis lugeda.
•    IPadi ja iPhone’i kasutajad laadigu rakendustepoest alla Zinio rakendus. Kasutajakontoga sisse logides saab selle abil ajakirju lugeda.
•    Androidi seadmete kasutajad peavad veel kannatama, sest Zinio kodulehel lubatakse, et Androidi rakendus avaldatakse varsti.
•    Zinio pakub enam kui 50 000 digitaalset ajakirja enam kui 140 riigist. Artikli kirjutamise ajal pakuti üle 70 tasuta ajakirja, mille lugemiseks tuleb teha vaid kasutajakonto. Ajakirjade Kirjastuse ajakirjad jõuavad Ziniosse juunis. Esimene number on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles