Kaart: välisluure aastaraport: Moskva mõjuagentidena lähevad eriti hästi peale eurosaadikud ja poliitikud (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml. Foto on illustratiivne.
Kreml. Foto on illustratiivne. Foto: Vladimir Vjatkin/Sputnik/Scanpix

Kuigi mullu paljastati Venemaa sekkumine mitme riigi siseasjadesse, pole see heidutanud Kremlit ette võtmast uusi operatsioone ning 2018. aasta tuleb Venemaa mõjutustegevuses vähemalt sama aktiivne nagu siiani, märgitakse Eesti välisluureameti täna esitletud avalikus raportis Eestit ümbritseva julgeolekukeskkonna kohta.

«Venemaal usutakse üha laiemalt, et riik on sunnitud pidama varjatud poliitilist võitlust kogu läänemaailmaga, ning sellisest enesepettusest kannustatuna laiendatakse järk-järgult mõjutustegevust ja infosõjavõimekust. See tähendab veelgi enam valeinformatsiooni ja üha rohkem katseid värvata Lääne poliitkuid, ärimehi ja arvamusliidreid,» prognoosib välisluureamet.

Aastaraamat toob välja, et pärast USA presidendivalimisi on teadlikkus Kremli sepitsustest Läänes küll kasvanud, kuid see pole Moskvat heidutanud ning ta jätkab oma õõnestustööd – häkkimist, lekitamist või valeinfo levitamist. Ühtlasi toetatakse sel moel Kremlile sobivaid Euroopa poliitikuid.

Välisluureameti andmetel täheldati eelmisel aastal «Moskva kätt» USA-s, Suurbritannias, Saksamaal, Prantsusmaal ja paljudes teistes lääneriikides.

«Eesti, Läti ja Leedu puhul näeme 2018. aastal Kremli propagandamasina püüdeid omariikluse 100. aastapäeva tähistamise sündmusi pisendada ja mustata. Kindlasti pakuvad Venemaale suurt huvi ka sügisesed Läti parlamendivalimised. Inforünnakud NATO liitlasvägede vastu Eestis, Lätis ja Leedus jätkuvad vähemalt sarnasel tasemele 2017. aastaga,» usuvad Eesti eksperdid.

Välisluureamet juhib tähelepanu ka Venemaa mõjuagentide võrgustikule, mida Moskva kasutab agaralt Euroopa otsustusprotsesside häirimiseks ja mõjutamiseks. «Eriti otsitakse vastutulelikke Euroopa Parlamendi saadikuid, kuid ära ei öelda ka riigitasandi ja kohalike omavalitsuste poliitikutest,» kirjeldab välisluureamet Moskva eelistusi mõjuagentide valikul.

«Lisaks üksikisikute värbamisele on Moskva eesmärk saavutada mõjuvõim ka erakondade Venemaasse suhtumise üle ning selleks kultiveeritakse nii erakonna juhtkonda kui ka lihtliikmeid, kelles nähakse tulevasi juhte ja arvamusliidreid,» märgitakse aastaraamatus.

Lisaks praegustel otsustajatele pöörab Moskva tähelepanu ka potentsiaalsetele tulevastele liidritele, kellele korraldatakse nn noortefoorumeid. «Foorumite korraldamises osalevad Vene eriteenistused koguvad pahaaimamatute noorte kohta põhjalikke andmeid ning püüavad silma jäänud aktiviste hiljem värvata,» hoiatab välisluureamet.

Venemaa mõjutegevus Euroopas.
Venemaa mõjutegevus Euroopas. Foto: Välisluureamet
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles