Kolonel Grabbi poja teekond Norilskis – mittevihast vihani (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herbert Grabbi poegade Hellari (paremal) ja Reinuga (vasakul) 1938. aastal president Konstantin Pätsi suveresidentsi Oru lossi aias.
Herbert Grabbi poegade Hellari (paremal) ja Reinuga (vasakul) 1938. aastal president Konstantin Pätsi suveresidentsi Oru lossi aias. Foto: Repro

Mida tunneb poeg, kui ta jõuab 75 aastat hiljem esimest korda kohta, kus hukati tema isa? Andestamatust ja viha, aga ka meelerahu.

Need kolm tugevat tunnet elas hiljuti nelja päeva jooksul üle 83-aastane Rein Grabbi Venemaa Kaug-Põhjas Norilskis, kus nõukogude võim hukkas 1942. aastal koos teiste Eesti armee endiste ohvitseridega tema isa kolonel Herbert Grabbi.

25. jaanuaril valitseb 300 kilomeetrit ülalpool polaarjoont Taimõri poolsaare lõunaosas Norilskis suhteliselt soe ilm: –28 kraadi, aga puhub tugev tuul, üle 15 meetri sekundis. Tuulekülma indeksi järgi teeb see –45 kraadi, kui nina välja pista. Lennujaamast 200 meetrit eemal ootavasse bussi minek kujutab sellise ilmaga mitte harjunud inimesele peaaegu juba nagu ekspeditsiooni põhjapoolusele.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles