Susi väljavahetamine selgus jaanuari alguses

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Susi
Raivo Susi Foto: Kaader Jaanus Piirsalu videost

Täpselt kaks aastat peale kinnipidamist Venemaa vangistusest pääsenud ärimees Raivo Susi väljavahetamine sai selgeks jaanuari alguseks, kuu aega peale tema 12 aastaks süüdimõistmist Moskva linnakohtus.

Esimene märk oli tema muidu ajakirjanikele üsna vastutuleliku advokaadi Arkadi Tolpegini keeldumine edaspidi reporteritega suhelda. Tolpegin vastas 11. Jaanuaril Postimehe palvele kommenteerida, kas Susi kaebas otsuse edasi Venemaa ülekohtusse: «Ma ei taha näida taktituna sellepärast, et ma ei vasta, aga ma ei hakka teie küsimustele vastama ega midagi kommenteerima vastavalt minu volitaja palvele.»

Järgmine märk oli see, kui jaanuari keskpaigaks oli selge, et Susi ei kaevanudki oma süüdimõistmist edasi kõrgemasse kohtusse ehk Venemaa ülemkohtusse.

See oli täpselt samasugune muster nagu 2015. aastal kaitsepolitseiniku Eston Kohveri puhul, kes samuti ei kaevanud oma 15-aastast vanglakaristust edasi. Kuu aega hiljem vahetati Kohver juba välja. Susil väljavahetamisega läks kuu aega kauem aega, mille üks põhjus oli aasta alguse pikad pühad Venemaal, kuna ei jõutud kokku leppida formaalsusi Susi armuandmispalve esitamiseks Venemaa presidendile.

Kohveri väljavahetamine lepiti kaitsepolitsei ja FSB vahel kokku juba enne kohtuprotsessi Kohveri üle. Tõenäoliselt toimus sama ka Susi väljavahetamisega.

Lõplik kuupäev Raivo Susi väljavahetamiseks lepiti Postimehe andmetel kokku selle nädala alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles