Aeg: Susi vahetamine oli «win-win» situatsioon (8)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg
Raivo Aeg Foto: Päevaintervjuu screenshot

Endise kaitsepolitsei peadirektori ja praeguse riigikogu liikme Raivo Aegi (IRL) sõnul oli Raivo Susi väljavahetamine Venemaa GRU agendi vastu mõlemale riigile soodne.

«See on kahtlemata Eesti jaoks väga hea tähendusega, sest oleme oma kodaniku kätte saanud. Kodanikke üritatakse alati igalt poolt ära tuua nii kiiresti kui on võimalik, kuid tihti võtab see kauem aega kui loodetud,» kommenteeris Aeg.

Aeg usub, et vahetus oli mõlemale riigile «win-win» situatsioon, sest mõlemad võitsid - Vene Föderatsioon sai oma kodaniku kätte ning Eesti enda oma. Endise peadirektori sõnul pole niisugused vahetused maailmapraktikas midagi eriskummalist ja see toimub pidevalt ja kogu aeg. «See ongi üks võimalus, et oma kodanikud välismaalt koju tuua, kui nad on ilmaasjata vangi mõistetud. Siis tulebki midagi vastu anda,» ütles Aeg.

Aeg ei julge oletada, et milliselt riigilt võis esimene signaal vahetamiseks tulla. «See on diplomaatide ja julgeolekuasutuste pärusmaa.»

Et Venemaa meelega Eesti kodanikke kinni pidama hakkaks, et nad hiljem oma agentide vastu vahetada, Aeg tõenäoliseks ei pea. «Selleks peab olema Eesti poolel ka paras varu neid, keda vahetada. Niisama lihtsalt aitähi eest ei tehta midagi. Mõlemal poolel peavad oma huvid olema mängus, et neid realiseerida,» ütles Aeg.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles