Puuetega inimeste koda pole rahul abivahendite hüvitamise piiramisega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte huvi riigisektori vastu on vähenenud.
Noorte huvi riigisektori vastu on vähenenud. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti Puuetega Inimeste Koda (EPIKoda) pole rahul 1. veebruarist kehtima hakanud abivahendite hüvitamise piiramisega ning pöördus tekkinud probleemide lahendamiseks kolmapäeval sotsiaalministeeriumi poole.

Veebruarist on peatatud hüvitised sellistele abivahenditele, mille puudumine ei takista iseseisvat toimetulekut ega tekita täiendavaid tervisekahjusid või mille kasutamiseks on võimalik alternatiive leida või soetada tavakaubandusest.

Puuetega inimesi teeb murelikuks asjaolu, et teatud abivahendite grupid on suletud teadmata ajaks ja puudub selgus, kui pikaks ajaks piirangud kehtima jäävad. Samuti peab EPIKoda kahetsusväärseks, et muudatus viidi ellu sihtgrupi esindusorganisatsioone otsustusprotsessi kaasamata.

EPIKojani on jõudnud mitmed pöördumised, kus näiteks puuetega laste vanemad väljendavad nördimust selle üle, et puudega lapsed ei saa enam soodustusega soetada niisutatud salvrätte. Antud olukord tähendab puude tõttu mähkmeid kasutavatele laste peredele suurt lisakulu, samas kui puudetoetused on püsinud üle kümne aasta samal tasemel.

EPIKoda pöördus ministeeriumi poole eesmärgiga muuta abivahendite kättesaadavus neid vajavatele inimestele ladusamaks, vajaduspõhisemaks ja võrdsemaks. Seetõttu palub koda selgitada, mis põhjusel jäeti EPIKoda ja liikmesorganisatsioonid otsustusprotsessi kaasamata ning kuidas täpselt hüvitamiseks suletavate abivahendigruppide valikuni jõuti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles