MTA: salasigarettide müügi taga võib olla kuritegelik ahel (2)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid ja salaviin.
Salasigaretid ja salaviin. Foto: Maksu- ja tolliamet

Enamus üle Eesti-Vene piiri toimetatud salasigarette viiakse edasi teistesse Euroopa Liidu riikidesse.

Kogu Euroopa Liidus tekib salasigarettide käitlemisest igal aastal kokku umbes 10 miljardit eurot kahju. Salasigarettide tõkestamine on nii maksu- ja tolliameti (MTA) kui ka ELi ülene prioriteet kuritegevuse vastases võitluses järgmisteks aastateks.

«Eesti on paljuski transiitriik salasigarettide teel ELi turule, kuid osa salasigarette müüakse ka siin. Viimaste andmete järgi oli salasigarettide osakaal Eesti siseturul ligikaudu 15 protsenti, mille müügist tekkinud tulu kahjustab ausat konkurentsi,» rääkis MTA peadirektori asetäitja Rivo Reitmann.

MTA alustas täna koostöös Philip Morris Eestiga salakaubanduse vastast kampaaniat, mille eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust ja juhtida tähelepanu salasigarettide müügi taga peituvale kuritegelikule ahelale.

«Salasigarettide müügiahelat iseloomustab tavapärane kuritegeliku ahela struktuur, kus kõige rohkem teenivad salakauba müügist ahela tipus olevad kurjategijad, kasutades ära hierarhias madalamal astmel tegutsevaid müüjaid. Nagu muudki kurjategijate võrgustikud, tegutsevad ka salasigarettide müüjad konspireeritult,» lisas Reitmann.

«Kuid ennekõike tahame teavituse abil anda edasi sõnumi, et salasigarettide müük on reeglina seotud organiseeritud kuritegevusega ning müügikohad võivad kaasa tuua kuritegevuse kasvu naabruskonnas. Seetõttu on oluline, et inimesed seda märkaksid ja meile ka sellest teada annaksid,» rääkis Reitmann.

Maksu- ja tolliamet avastas 2017. aastal kokku 15,4 miljonit ebaseaduslikult Eestisse toimetatud salasigaretti ning esialgse prognoosi kohaselt võib salasigarettide poolt mullu tekitatud aktsiisikahju ulatuda 30 miljoni euroni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles