Kiika kööki: nii valmisid Tallinna pagariäris vastlapäevaeelsel ööl kaks tuhat kuklit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna südames Vana-Veerenni tänavas asuv Pagariliisu oli kuuest läbihelistatud kondiitri- ja pagaritoodete ärist ainus, kes nõustus Postimehe ajakirjanikud kibekiirel ööl vastu võtma ja näitama, kuidas valmivad kaks tuhat vastlakuklit.

Pagariliisu asutaja [1992. aastal] ja omanik Liis Veltmann lausus, et just vastlapäevale eelnev öö on aasta kõige kiirem. Neil tundidel töötab kogu kollektiiv - lisaks äri omanikule neli kondiitrit.

Kui me kell 23 Pagariliisu töökotta astusime, lõikasid parasjagu kaks kondiitrit tainast tükke, mis peopesadega laual keerutades ümmarguseks vormiti. Ühest tainalahmakas sai viissada kuklit. «Nagu näete, teeme kõik käsitsi, meil ei ole mingeid lõikureid,» rääkis Veltmann. Kõrval ruumis lõi üks kondiiter vahukoort vahtu ja teine lõikas kuklitelt kaasi.

Esmalt tehakse tainas, seejärel lõigatakse ja vormitakse neist tainapallid, mis pannakse kerkima. Edasi küpsetatakse kuklid ahjus kuldpruuniks. Jahutatud kuklitelt lõigatakse maha kaaned, mis pärast vahukoorehunnikule mütsiks saavad. Enne vahukoore lisamist pannakse kukli vahele pohlamoos. Kõige lõpus kaunistatakse saiad tolmsuhkruga. 

Ahjusooja pagarikoja magusa lõhna sees küsisin Veltmannilt, kas ta ka ise armastab vastlakukleid. «Ühe söön öösel ära, äärmisel juhul teise ka veel,» ütles ta.

Veltmanni hinnangul teeb ühest vastlakuklist väga hea vastlakukli sai ehk kukkel ise.

Ahjuplaadilt suhu pistetud pehme kukkel sulas suus, kuid Veltmann näitas meile ka paar päeva seisnud proovipartii saia, mis oli seistes õhulisuse kaotanud.

Pagariliisu nõukogudeaegne retsept pärineb endiselt töötajalt.

Viimastel aastatel on Pagariliisu järjest vähem kukleid küpsetanud. Sel aastal pannakse müüki kaks tuhat hõrgutist. «Me oleme ettevaatlikud, sest kõik kohad on vastlakuklid täis. Viis-kuus aastat tagasi sellist asja polnud,» põhjendas Veltmann. Rekordaastal, kui pandi müüki 2800 kuklit, jäi nelisada tükki ostmata.

Kui kogused vähenevad, siis hind tõuseb. Mitu aastat maksis Pagariliisu vastlakukkel euro, hiljem euro ja kakskümmend senti ning tänavu poolteist eurot. Kusjuures moos sai Pagariliisu kukli vahele alles eelmisel aastal.

Kliendid küsivad kukleid aastaringselt, kuid Pagariliisus võetakse vastlakuklitegu ette vaid lihaheitepäeval. «Rohkem me ei tee! Teeme ainult siis, kui on vastlapäev ja kogu kollektiiv on väljas,» lausus Veltmann resoluutselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles