Kalamaja kogukond kingib Eestile juubeliks raamatu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Promofoto

Enam kui 600 aasta pikkuse ajalooga Kalamaja kogukond loodab teha hooandjate toel Eesti Vabariigile juubelikingituse, andes välja 300-leheküljelise kõvade kaantega raamatu, kus on kokk poosada peatükki. Kõik autorid on lugusid kogunud ja kirjutanud õhinapõhiselt ja oma kodukandi patriotismist.

Raamatu „Õhus on Kalamaja“ idee autor Bianka Soe sõnul on valmiva teose näol tegemist tõelise kogukonnaraamatuga, mille 50 lugu on kirjutanud Kalamaja asukad ise või selle kandiga lähedalt seotud inimesed.

„Kui tulin välja ideega jäädvustada Kalamaja tänane nägu raamatuna, hakkas mõte kogukonnas ootamatult suurelt ise oma elu elama. Nüüd tuleb veel teha viimane samm ja lood abistajate totusel paberile trükkida,“ tõdes Soe.

Kalamaja elurajoon on viimaste aastate jooksul tohutul kiirusel muutunud ja on ka täna jätkuvalt pidevas arengus. „Õhus on Kalamaja“ peegeldab linnaosa tänapäeva, talletades asumi mitmekihilist olemust ja värvikaid elanikke.

"See on lõbus ja mõtlemapanev ringkäik meie keskkonna aegruumis,“ kinnitab  Soe. Tema sõnul on 2018. aasta märgilise tähtsusega mitte üksi 100-aastaseks saavale Eesti Vabariigile, vaid ka Kalamajale.

„Paljud siinsed ettevõtmised tähistavad just sel aastal oma ümmargusi sünnipäevi, teiste hulgas toimuvad kümnendat korda Kalamaja päevad, kohvik Boheem ja veel mitmed teised kohalikud ettevõtted," tõi Soe näiteid.

Vääriline kingitus kõigile Kalamaja fännidele

Selleks, et tegijad saaksid raamatu kogu oma uhkuses välja anda, pöördutakse nüüd trükikulude katmiseks rahalise toetuse saamiseks kõigi Kalamaja fännide poolel. 

Soe sõnul on raamatuprojekt ühisrahastuskeskkonas Hooandja nüüdsest kõigile panustamiseks kättesaadav. "Ei saa lisamata jätta, et kingitused, mida abi eest vastu pakume, on tõeliselt unikaalsed ning panustamist väärt,“ kinnitas Soe.

Raamatu „Õhus on Kalamaja“ pidulik esitlus toimub 19. mail Kalamaja päevadel, kui toimub temaatiline pikalauaõhtusöök "EV100 igas külas".  

„Õhus on Kalamaja“ idee autor on Bianka Soe, kujundaja Moonika Maidre, fotograaf Annika Metsla ning illustraator Triin Valvas. Lugusid on kogunud ja kirjutanud teiste seas Jim Ashilevi, Piret Tali, Keiu Virro, Kaidi Õis, Olavi Ruitlane, Maru Metspalu, Teele Pehk, Juhan Kangilaski, Yoko Alender, Mari Roonemaa, Jaan Tootsen, Merle Liivak ning Jaak Juske.

Raamatu „Õhus on Kalamaja“ väljaandmist toetavad lisaks hooandjatele ka Eesti Kultuurkapital, Kohaliku Omavalitsuse Programm, Eesti Vabariik 100 korraldustoimkond ja KÜSK (Kodaniku Ühiskonna Sihtkapital).

Lähemalt loe Facebookist ja vaata SIIT.  
Projektile saab hoogu anda Hooandjas. Vidotutvustust vaata ka: 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles