Ilona Leib: kommunikatsioon vedas alt

Ilona Leib
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilona Leib
Ilona Leib Foto: Erik Prozes / Postimees

Öeldakse, et annab Jumal ameti, annab ka mõistuse. «Annab Jumal ameti, annab ka suhtekorraldaja, kelle kaela oma mõistuse puudumine veeretada,» kõlaks selle uuendatud versioon. Võimule saades hakkavad inimesed väga kiiresti uskuma, et on automaatselt saadud ameti väärilised nii moraalselt kui ka ettevalmistuselt. Talumatult raske on tunnistada, et oma eesmärki saavutada lootes võib ka valesti otsustada ja vale poliitika valida.

Muidu ei oleks meie avalik ruum täis suuremaid ja väiksemaid võimukandjaid, kelle retoorikas kordub leitmotiiv, et otsus ja tegu on olnud õige ja vajalik. On lihtsalt tuline kahju, et kehva kommunikatsiooni tõttu ei õnnestunud teisi selle sammu õigsuses ja vajalikkuses veenda.

Võimult eemal tunnevad kõik, et ainult seletamisega ebatõhusaid valikuid populaarseks ei räägi. Ka poliitikutel on opositsioonis meeled ergumad. Valitsuspingile saades see meeleerksus paraku kaob. Võimukandjat valdab sageli tunne, et rahvas ei hõiska õnnest tema otsuste peale ainult sellepärast, et neid ei ole piisavalt hästi kommunikeeritud. Kust küll saab toitu usk oma ilmeksimatusesse?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles