Galerii ja video: Bonnieri preemia võitsid Äripäevaga koostöös Postimehe ajakirjanikud Joosep Värk ja Risto Berendson

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti mainekaima ajakirjandusauhinna Bonnieri preemia võitsid Postimehe ajakirjanikud Risto Berendson ja Joosep Värk ning Äripäeva kolleegid Piret Reiljan ja Marge Väikenurm pankade rahapesuskandaali paljastanud lugude eest.

Joosep ja Risto kirjutasid mullu kevadel Postimehes sellest, kuidas Eesti pankade kaudu liikus 1,6 miljardit dollarit kriminaalse päritoluga raha. Lugudele eelnes Postimehe aktiivsel kaasabil toimunud uurimistöö, milles osalesid 32 riigi uurivad ajakirjanikud (The Guardian, Süddeutsche Zeitung, Postimees jt).

Rahapesuskeem, mil nimeks sai «Pesumasin», paljastati juba 2014. aastal Venemaa uuriva ajakirjanduse lipulaeva Novaja Gazeta poolt, kui selgus, et riigist liikus varjatud pangaarvete kaudu välja tõenäoliselt kriminaalset päritolu 20,8 miljardit USA dollarit.

Ajakirjanduslik uurimistöö leidis, kuidas see raha liikus Venemaalt esmalt 112 Ida-Euroopa panka ja sealt edasi üle maailma. Raha jälgi ajanud uurivad ajakirjanikud jõudsid järeldusele, et suures osas jõudis see lõpuks ehitus-, insener-, IT ja pangandusettevõtteid omavate Venemaa ärimeesteni. Lõviosa sellest liikus läbi Danske panga Eesti filiaali.

Bonnieri pälvinud Postimehe lood:

Äripäevas olid lugude autorid Piret Reiljan ja Marge Väikenurm ning nende artiklid olid 4. septembril ilmunud «Aserite pesumasin: 2,5 miljardit huugas läbi Eesti», 6. septembril ilmunud «Rehe juhitud Danske oli offshorkade paradiis» ja 20. novembril ilmunud «Danske siseelu: ähvardustest paanika ja teeskluseni».

Kõiki nominente tervitas Tallinnas Rootsi saatkonnas suursaadik Anders Ljunggren. Auhinna andis võitjatele üle Rootsi meediakontserni Bonnier esindaja Hans-Jacob Bonnier. Preemia võitja saab meediakontsernilt Bonnier ja ajalehelt Äripäev auhinnaks 5000 eurot.

Bonnieri preemia nominendid olid veel Kristjan Pihl saates «Pealtnägija» ilmunud looga meditsiinitarvikute firmast, mis esitas haigekassale võltsarveid, ning Mikk Salu Eesti Ekspressis ilmunud lugudega Arvo Sarapuu prügiäriskandaalist.

Eesti Ajalehtede Liidu žürii valis võitja ja nominendid välja 17. jaanuaril toimunud koosolekul 19 töö seast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles