Riigikogu vabastas ametist pensionile siirduva riigikohtuniku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Koolmeister
Indrek Koolmeister Foto: SCANPIX

Riigikogu vabastas ametist riigikohtu liikme Indrek Koolmeistri, kes suundub pensionile.

Riigikohtu esimehe Priit Pikamäe esitatud riigikogu otsuse «Riigikohtu liikme Indrek Koolmeistri kohtunikuametist vabastamine» eelnõu poolt hääletas 78 parlamendisaadikut, vastuolijaid ega erapooletuid ei olnud.

Põhiseaduskomisjoni aseesimehe Jüri Adamsi sõnul oli Koolmeister esitanud pensionile mineku avalduse, kuna ta on jõudnud vanusesse, mis on ette nähtud riigikohtunikule või üldse kohtunikule kohtunikutöö lõpetamiseks ja pensionile minekuks. Kehtiva seaduse järgi see on praegu 68 aastat.

«Indrek Koolmeister on olnud riigikohtunik alates 2003. aastast. Enne seda ta tegutses põhiliselt vandeadvokaadina omaenda nime kandvas advokaadibüroos. Peale selle on ta olnud professor Tartu Ülikoolis. Ta on ka haldusõiguse õpiku üks autoritest. Põhimõtteliselt on tema üks nendest meestest, kes on kujundanud praeguse Eesti haldusõiguse. Riigikohtus tegeles ta samuti halduskolleegiumis,» rääkis Adams.

«See protseduur, mida me oleme kohustatud läbi viima, on üsna arhailine. Sellel on ajaloolised põhjused, ilmselt 19., võib-olla ka 18. sajandist, kui tekkis kogemus, et kohtuniku sõltumatus on paremini tagatud, kui ei ole võimalik, et talle avaldatakse kuidagi survet kohtunikuametist lahkuda vastu tema tahtmist. Ma ei tea, et meil Eestis oleks kunagi ühtegi sellist kogemust olnud ajaloos, kuid nii on see asi praegu. Ma isiklikult kohtusin temaga hiljaaegu ja küsisin, ega tal ei ole midagi kaevata, ega teda ei sunnita ametist lahkuma vastu tahtmist. Ta kinnitas mulle, et see nii ei ole. Ja ma ei ole ka kuskilt mujalt kuulnud, et selliseid väiteid keegi oleks esitanud. Ma arvan, et meil oleks põhjust härra Koolmeistri soov rahuldada,» rääkis Adams juhtivkomisjoni esindajana.

Loe lisaks: 

Riigikohtunik Indrek Koolmeister siirdub pensionile

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles