Politseinike külge pannakse varsti minikaamerad (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vormikaamerad on kasutusel ka Ameerika Ühendriikides New Yorgi politseis.
Vormikaamerad on kasutusel ka Ameerika Ühendriikides New Yorgi politseis. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / Scanpix

Politsei tahab osta politseinikele vormi külge käivaid väikseid kaameraid, mis suudaksid teha nii heli- kui ka videosalvestisi.

«Praegugi on politseil töös kasutusel erinevad kaamerad, kuid selle hankega soovime saada terviklahendust: video- ja heli salvestamist, taasesitamise ning jagamise lahendust,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Olja Kivistik.

Nüüd soovib politsei- ja piirivalveamet hankida välitöös kasutatavat video- ja helisalvestamise, taasesitamise ning jagamise lahendust.

Politsei- ja piirivalveameti ennetuse ja süüteomenetluse büroo juhtivkorrakaitseametniku Kristjan Toomi sõnul on uutel kaameratel mitu eesmärki. «Esiteks annab kaamerasalvestis juhtunu oluliselt tõesemalt edasi kui kirjeldus paberil, seega muutub tõendamine kvaliteetsemaks,» ütles Toom. Lisaks vähendab kaamerasalvestis teatud menetluste ajakulu.

Toomi sõnul leiaksid vormikaamerad kasutust eelkõige järelevalvet tehes ja süüteomenetluste toimingute tegemisel.

«Kaameraid saab kasutada kõikide süütegude menetlemisel, kuid eelkõige hakkaksime salvestisi kasutama nende süütegude puhul, mida menetletakse sündmuskohal,» ütles Toom. Politsei- ja piirivalveameti hinnangul ei ole vaja vormikaamerate kasutusele võtmiseks esialgu seadusi muuta.

Ostetavate kaamerate kogus sõltub Toomi sõnul nende hinnast. Lepingu eeldatav maksumus on 500 000 eurot.

Kaamera peab taluma suurt temperatuurivahemikku ning salvestama videot ka hämaras

PPA on hanke tingimustes märkinud, et seade peab olema kompaktne ehk ekraan, objektiiv, juhtimise lülitid, salvestuse seade, mäluseade ja aku asuvad ühes korpuses. Samuti ei tohi vormikaamera vajada täiendavat vahendit ega  juhet.

Kaamera pea olema võimeline salvestama ka video tegemise aja, kuupäeva ja asukoha. Kaameral peab olema eelsalvestuse võimalus, mis võimaldab kuvada salvestuse alustamisest toimuvat kuni 30 sekundit tagasi. Ka peab olema kaameral reaalajas pildi edastamise võimalus. Mälu maht peab olema seadmel vähemalt 64 gigabaiti.

Politsei soovib et kaamera mõõtmed koos objektiiviga ei tohi ületada 10 korda 6 korda 3 sentimeetrit ning see ei tohi kaaluda üle 160 grammi. Kaamera peab olema võimeline töötama temperatuurivahemikus -20 kuni +40 kraadi ning see peab olema tolmu ja veekindel. Kaamera peab olema kiirkäivitatav vähemalt kolme sekundiga ja ühe puutega.

Seadmel peab olema vähemalt kahetolline värviline ekraan.

Objektiiv peab liikuma vähemalt 300 kraadi horisontaalselt ja 170 kraadi vertikaalselt. Objektiivi vaatenurk peab olema vähemalt 105 kraadi horisontaalselt ja 50 kraadi vertikaalselt. Videot peab olema võimalik salvestada ka hämaras.

Salvestuse resolutsioon peab olema vähemalt FullHD ja kaadritihedus vähemalt 30 kaadrit sekundis.

Aku mahtuvus peab olema vähemalt 3900mAh ning aku peab tagama vormikaamera toimimise 12-tunnise perioodi jooksul ning selle aja jooksul peab olema võimalik salvestada vähemalt kolm tundi videosalvestist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles