Raul Rebane: Vene meedia töötab Putini doktriini alusel

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene meedia.
Vene meedia. Foto: Raigo Pajula

Meediaekspert Raul Rebane ütles Eesti Rahvusringhäälingu välispoliitika-alases telesaates «Välisilm», et Venemaal on tänapäeval kõik suuremad meediakanalid formatiseeritud ning selle aluseks on Vladimir Putini kunagised juhised.

Nimelt kirjutas Putin 1999. aastal ühes ajaleheartiklis, et meedia peab hakkama toetuma neljale sambale: patriotism, riiklikkus, imperiaalsus ja sotsiaalne solidaarsus.

Sellisele meediale ei saa Rebase sõnul tegelikult enam lähenenda kui ajakirjandusele selle sõna tavalises tähenduses.

Ta tunnistas, et eksisteerib väike osa väljaandeid, kus intelligents saab n-ö. auru välja lasta, kuid ka sellega ei tohi see seltskond minna üle teatava piiri.

Tema hinnangul on Venemaa ajakirjanduses tagasi hirm, millest inimesed oma igapäevases käitumises juhinduvad.

Ta kirjeldas, et Vene-Gruusia sõja puhkemise ajal Pekingis Vene meediategelaste suheldes, kurtsid need, et kardavad kõige rohkem Gruusia ja Ukraina NATOsse võtmist, John McCaini saamist USA presidendiks ning tõika, et neil pole enam sõpru.

Ainsate allesjäänud sõpradena nimetati Rebase sõnul üsna kummalist kooslust: Hugo Chavezi, Aleksandr Lukašenkat ja soomlasi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles