Eesti hakkab saatma ohu-SMSe, kaalub ühisvarjendeid (14)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Alari Paluots

Rahva õigeaegseks teavitamiseks tuleks riigis luua SMS-hoiatuste süsteem, kaaluda sireene ning ehitada nullist üles võime elanikke suures mahus evakueerida, pakutakse värskelt valminud elanikkonnakaitse kontseptsioonis.

Mida teha siis, kui Eestit tabab näiteks keemiaõnnetus, epideemia, metsatulekahju või sõda?

Rakkerühm tuvastas, et Eestis pole praegu tehnilist lahendust, millega inimesi ohust viivitamatut ja asukohapõhiselt teavitada. Selle asemel loodeti senini massiteabevahenditele ja sotsiaalmeediale.

Uuringud näitavad, et hädaolukorda sattumisele mõeldakse pigem harva või üldse mitte. Kui aga riiki peaks tungima välisvaenlane, ollakse peamiselt küsimuse ees, kuidas riik kodanikke teavitab, mil moel toimub evakuatsioon ja kuidas tsiviilisikuna konfliktis käituda.

Esimese asjana tulekski rakkerühma meelest Eestis luua riiklik SMS-põhine hoiatussüsteem, millega saaks teavitada ohust korraga tervet piirkonda inimesi ning anda neile esmaseid käitumisjuhiseid.

Kogu evakuatsioonivõime rajamine muu hulgas sõjaaja tarbeks on aga pikk ja kallis protsess, mille tegelik sisu ja hind peab selguma alles eraldi tegevuskava käigus 2019. aastaks.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles