Saarte Hääl: August Mälgu ja Johannes Aaviku põrm võidakse tuua Eestisse

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnuaed. Foto on illustratiivne.
Surnuaed. Foto on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Juba sel aastal võib teoks saada mõnda aega küpsenud plaan sängitada  Saaremaalt sirgunud, kuid saatuse tahtel Rootsis puhkavate suurmeeste August Mälgu ja Johannes Aaviku põrm kodusaare mulda, kirjutab Saarte Hääl. 

Ümbermatmise initsiatiivgruppi kuuluv vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets ütles Saarte Häälele, et Eesti taasiseseisvumise järel on kodumulda puhkama toodud mitmeid olulisi Eestimaa tütreid ja poegi, nagu näiteks Lydia Koidula, Marie Under, Artur Adson ja viimati Karl Ristikivi. Just Karl Ristikivi ümbermatmisel läinud sügisel võttis kirjanik Enn Nõu jutuks, kas August Mälk ja Johannes Aavik jäävad võõrsile.

Mägi-Rohtmets nentis, et ümbermatmine on teema, mis paratamatult tekitab küsimusi. Kas see on ikka sünnis, kas inimene ise oleks seda üldse tahtnud, ega elavad oma tahet äkki mitte jõuga maksma pane? «Kõik need küsimused on asjakohased ja vajavad kaalutletud vastuseid. Lõpliku otsuse tegemise õigus on elusolevatel lähedastel. Enamasti lähedased ise ei taju, kui oluline võib nende kadunud eellane olla meie riigile ja rahvale. Samuti on asjaajamine piisavalt keeruline,» selgitas Mägi-Rohtmets.

Tänaseks on olemas August Mälgu lähedaste nõusolek, aga Johannes Aaviku Saksamaal elava tütrepoja Martin Ziegleri vastust veel pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles