Kolm vilsandlast valivad endi hulgast saarevanema

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilsandi.
Vilsandi. Foto: Raigo Pajula

Vilsandi saarel koidab kurioosne olukord, kus kolm saare püsielanikku tulevad üldkoguks kokku ja valivad endi hulgast saarevanema.


Mõnevõrra kummalise olukorra tekitab väikesaarte seaduse säte, mille järgi peavad kõik Eesti püsiasustusega saared kokku kutsuma elanike üldkogu, kus omakorda valitakse saarevanem, selgitas Saaremaa Kihelkonna vallavanem Jüri Saar ütles Oma Saarele.

Kui Ruhnus, Kihnus ja ka näiteks Abrukal on kümneid elanikke ja ses mõttes üldkogul ka suurem valik, kelle hulgast saarevanemat valida, siis Vilsandil on püsielanikke vaid kolm.

Endine majakavaht ja praegune Vilsandi ilmajaama töötaja Avo Piisk oli aastaid saare ainus püsielanik.

Mullu jäi paikseks ka näitekirjanik Jaan Tätte, kes töötab saarel ka riigi esindajana - saarevahina, kolmas püsielanik on teine ilmajaama töötaja Karl Teär.

Vallavanem Saare sõnul on Vilsandil elanikke registri järgi tegelikult küll paarkümmend, kuid seadus seab saarevanema ametit pidavale inimesele ühe olulise nõude - ta peab saarel elama alaliselt või peamiselt ja ka saare üldkogu koosolekust saavad osa võtta ainult saare püsielanikud.

Üldkogu koosoleku võib aga kokku kutsuda ka vähemalt 1/3 saare püsielanikest ehk siis Vilsandi puhul piisab ühe elaniku vastavast soovist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles