«Pealtnägija»: eakate petmine Merivälja pansionis võis olla arvatust laiem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanur.
Vanur. Foto: Peeter Kümmel

2012. aastal karistati Merivälja pansioni direktorit Tiina Saarmaad ja sotsiaaltöötajat Inge Aasa selle eest, et nad varastasid süsteemselt eakate hoolealuste tagant. Nüüd on selgunud, et see, mis toona avalikuks tuli ja ära tõestati, võib olla ainult jäämäe veepealne osa.

Maia-Liisa Mürkel nägi veebruaris 2012 «Pealtnägija» saadet ja teda tabas äratundmine - tema vanaema Eugenia Piel veetis viimased aastad Merivälja pansionis, mille kulu katteks müüdi proua korter Kapi tänaval, tehingut hinnaga ligi miljon krooni.

Mürkeli vanaisa ja proua Pieli abikaasa oli maalikunstnik Ülo Teder, tänu millele oli perel kunstikollektsioon, mis kuuldavasti koliti samuti pansioni keldrisse hoiule.

Vanaisa suri 2009. aasta suvel Järve hooldushaiglas ja vanaema järgnes 2010. aasta kevadel Meriväljal ning lapselaps sai nüüd ootamatult teada, et pansioni ees on ligi 40 000-kroonine võlg, mille Mürkel ära maksis.

Kui politsei proua Pieli pangaväljavõtteid vaatas, tulid välja suured sularaha väljamaksed, kusjuures üks ülisuur ülekanne oli tehtud otse Tiina Saarmaale - aasta enne surma, 12. märtsil 2009 tehti Eugenia Pieli nimelt 363 000-kroonine ülekanne Tiina Saarmaale märkega «asjaõiguslepingu sõlmimiseks» ning samal päeval erastas Saarmaa selle eest 27-hektarilise krundi Järvamaal, mis vormistati abikaasa Rein Saarmaa nimele.

Saarmaa ei soovinud seda tehingut «Pealtnägijale» kommenteerida.

Loe pikemalt ERRist

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles