Video ja suur galerii: Vene armee näitas Eesti piiri ääres oma jõudu (11)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa eksponeeris täna Eesti piiri ääres Ivangorodis sõjatehnikat: kaetud nägudega rohelisse riietatud sõdurid jalutasid ringi, tankid tegid pauku ja kõige moodsamad raketisüsteemid suunati taeva poole.

Tanki-show toimus päev enne Venemaal ametlikult tähistatavat kodumaa kaitsjate päeva. Venemaa kaitseministeeriumi pressiteenistus teatas varem, et üritus on seotud Punaarmee sajanda aastapäeva tähistamisega.

«Legendi järgi tõrjusid esimesed punaarmee salgad Pihkva all 23. veebruari paiku sakslaste pealetungi,» selgitas Eesti erukindral Ants Laaneots, lisades, et venelaste jaoks on tegemist väga olulise tähtpäevaga.  

«Aga see, et nad tõid selle sinna Jaanilinna ehk Ivangorodi, on tahtlik žest näitamaks, et meil on rohkem kui teil,» jätkas Laaneots.

Sellest võtsid pressiteenistuse teate järgi osa Venemaa Lääne sõjaväeringkonna sõjaväelased ning teiste jõustruktuuride esindajad.

Portaal Rus.Postimees kirjutab, et relvasõu meelitas kohale tuhandeid huvilisi, sealhulgas ka üksjagu narvakaid.Üht portaali lugejat pani imestama, et Vene relvajõud olid kohale toonud ka moodsaima õhutõrjesüsteemi S-400 ning ballistilise raketisüsteemi Iskander. Mõlemad raketisüsteemid olid suunatud taeva poole. Näha sai ka armee kasutuses olevaid droone.

Üritusel näidati rahvale liikurhaubitsaid, soomustransportööre, miinipildujaid ja tankitõrjesuurtükke. Jõustruktuuride esindajad demonstreerisid käsitsivõitluse võtteid ning aja peale auto UAZ koost lahti võtmist ja kokkupanemist.

 «See show on lihtsalt poliitiline aktsioon, et näidata ennast narvakatele ja venelastele,» ütles Ants Laaneots.

Üritus lõppes 30-lasulise saluudiga haubitsatest D-30.

«Eks nad teevad Ivangorodi rahvale oma peo, seda siis väga sobivalt vastukaaluks Eesti suurele juubelile,» mõtiskles Laaneots.

Ivangorodi peatänaval avati ka värbamispunkt, kus kodanikel oli võimalus astuda lepingulisse armeeteenistusse. 

Laaneots ütles, et suur relvašõu Jaanilinnas oli poliitiline jõudemonstratsioon. Tema hinnangul võis üheks ajendiks olla ka Vene pressist läbi käinud uudis, et 24. veebruaril lendavad üle Tallinna kaheksa NATO hävitajat. «Ilmselt pidid nad nüüd oma jõudu vastu näitama, sest nii palju hävitajaid pole paraadil meil varem tõesti õhus olnud,» ütles ta.

«Nad on alati võimaluse korral selliseid pisikesi provokatsioone teinud,» ütles Laaneots.

«See, et Venemaa soovib oma piiridel jõudu demonstreerida, ei tule kellelegi üllatusena. Eelmise aasta Zapad oli nende ponnistuste viimane suurem näide, osa suuremast mustrist. Vene Lääne sõjaväeringkonda on vähemalt viimasel kümnendil selgelt eelisarendatud, ju siis peab Putin demokraatlikku ja vabadusi austavat Euroopat oma võimumonopolile kõige suuremaks ohuks,» rääkis riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso üks nädal enne tankipidu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles