Juristist geiaktivist andis ligi 20 solvajat kohtusse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reimo Mets.
Reimo Mets. Foto: Liis Treimann

Jurist ja geiaktivist Reimo Mets kaebas kohtusse ligi 20 inimest, kes olid teda netikommentaarides solvanud või tapmisega ähvardanud.

Reimo Mets sõelus Õhtulehe veebilehelt välja 20 kõige räigemat ja ähvardavamat kommentaari ning andis solvajate vastu kohtusse hagi, nõudes igaühelt 1000 või 1500 eurot, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

«Mina ei ole see inimene, kes laseb enda peal materdada, trampida ja solvata. Ma lihtsalt ei luba seda ja see ongi üks põhjus, miks ma seda teen,» kinnitas Mets.

Tema sõnul on Eestis küll sõnavabadus, kuid kui keegi hakkab teda solvama, siis tal on õigus see inimene üles otsida ja ta kohtusse anda ning solvangu eest hüvitist nõuda.

Kohus on Õhtulehelt nõudnud välja kommentaaride IP-aadressid ning sidefirmade käest nende taga olevad inimesed, kellele arvutid kuuluvad.

«Mind üllatas tegelikult, et enamik neist kommentaaridest on postitatud mitte linnainimeste, vaid maalt pärit inimeste poolt,» tõdes Mets.

Kogu juriidiline protsess kestis kaheksa kuud ning aprillis saatis Mets väljapeilitud aadressidele kirjad, milles nõudis vabandamist ning küsis lihtsa solvangu eest 1000 eurot ja tapmisähvarduse eest 1500 eurot.

«Ma pean tapmisähvardust palju tõsisemalt võetavamaks ning tapmisähvarduse postitamine ja minu elu kallale kippumine on minu jaoks tunduvalt suurem õigusriive kui lihtsalt verbaalne sõim minu aadressil, kus öeldakse, et ma olen haige seetõttu, et olen seksuaalvähemus,» märkis Mets.

Kuna Mets andis solvajatele võimaluse temaga läbirääkimiseks, siis ei avalda ta veel solvajate nimesid, kuid nende hulgas on ühe valla valimiskomisjoni liige, väikefirma raamatupidaja, pensionär, suure ehitusfirma kontor ning isegi ühe tuntud dirigendi kodu.

Praegune Delfi peatoimetaja ja Õhtulehe endine asepeatoimetaja Urmo Soonvald märkis, et ta ei usu, et keegi läheb nende kommentaaride ajel kellelegi halba tegema.

Soonvaldi põhisõnum on, et ühiskonnal ei tasu süüdistada peeglit, kui peegelpilt, mis kommentaariumist vastu vaatab, ei meeldi. Soonvaldi hinnangul on Metsa tegevuse kaudu jõudmas kommenteerimise olukord sinna, kus on ainult head kommentaatorid.

«See muudab vähemalt nende paarikümne kommentaatori tegevust, kes arvasid, et nad on IT mõttes kaitstud. Ma arvan, et edaspidi nad enam ei rutta ja loevad läbi need kommenteerimise reeglid ja tingimused, enne kui tormavad kommentaari kirjutama,» märkis Soonvald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles