Alina Tubli: Pirita tee ummikuid leevendab Piritale uue kooli ja lasteaia rajamine

Alina Tubli
, Pirita linnaosavanem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita linnaosavanem Alina Tubli
Pirita linnaosavanem Alina Tubli Foto: Erakogu

Miks on nii, et suvel ja pühadel on Pirita tee liiklusummikud tunduvalt väiksemad või hoopis imeväel kadunud, kuid ilmuvad taas septembris? On ka paarinädalasi perioode, mil probleemi taas pole. Inimestel oleks justkui kadunud vajadus kella kaheksaks jõuda mõnda teise linnaossa....või äkki on asi hoopis selles, et on koolivaheaeg, küsib Pirita linnaosavanem Alina Tubli.

Viimase viieteistkümne aasta jooksul on Pirita linnaosa elanike arv kahekordistunud ning elanike arvu kasv ei näita aeglustumise märke. Möödunud aasta seisuga elab Pirital 4501 last ja noort vanuses 0-19 eluaastat. Pirita linnaosasse rajatud ja rajatavad korterelamud on atraktiivseks eluasemeks just noortele ja lastega peredele. Pirita linnaosa peetakse Tallinna kõige turvalisemaks ning siinne roheline elukeskkond pakub häid võimalusi laste kasvatamiseks. Ainsaks murekohaks on kodulähedaste lasteaia- ning koolikohtade nappus.

Pirital on linnale kuuluvates lasteaedades kohti 630, koos eralasteaedadega 717, kuid lapsi ainuüksi vanuserühmas 0-4 aastat on 1116. Tõsi, kõik järjekordades olevad lapsed ei ole ilma vajaliku kohata, nad ootavad, et tekiks vakants just neile meelepärasemasse lasteaeda. Tõsi on ka see, et juuli alguses valmiv Pirita Kose Lasteaia uus hoone koos 51 lisakohaga pakub probleemile osalise lahenduse. Kuid peame mõtlema juba järgmistele sammudele ning alustama Padriku Lasteaia laiendamist.

Koolikohti on Pirital koos gümnaasiumiga 1334, kuid kooliealisi lapsi pea kaks korda nii palju. Merivälja Kooli kuueklassilisest üheksaklassiliseks muutmine oli ülivajalik ning tõi leevendust. Pirita Majandusgümnaasium kasvatab populaarsust ning pärast põhikooli lõpetamist kesklinna suundunud noored pöörduvad tagasi. Kuid mõlemad koolid, nii Merivälja Kool kui Pirita Majandusgümnaasium, lähenevad õpilaste arvu poolest oma võimete piirile kui pole selleni juba jõudnud. Lapsed ei peaks käima koolis nn teises vahetuses, vaid oma eakaaslastega koos, et säiliks võimalus osaleda ka huviringidest. Pirita lastel peab olema võimalus käia koolis kodu lähedal, kus on võimalus saada sama kõrge kvaliteediga haridus kui kesklinna eliitkoolides.

Minnes tagasi Pirita tee ummikute juurde, probleemini, mis mõjutab suurt enamust meie linnaosa elanikest. Probleemini, mis leeveneb peaaegu täielikult koolivaheaegadel. Muidugi võtavad paljud lapsevanemad oma puhkuseid vastavalt kooliveerandite või -semestrite graafikutele, kuid kindlasti mitte kõik. Mida vähem lapsevanemaid peab oma pere noorimaid sõidutama teistesse linnaosadesse lasteaeda või kooli, seda ühtlasemalt jaotub koormus ka Pirita teel. Lahendades mure kodulähedaste lasteaia- või koolikohtadega, leevendame me probleemi, mis puudutab suuremat osa elanikkonnast. Peame võtma plaani luua Piritale uus lasteaed ja alg- või põhikool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles