Ansip: väljakutsed on energiajulgeolek ja varustuskindlus

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Liis Treimann

Brüsselis töövisiidil käinud peaminister Andrus Ansip ütles, et nii Eestil kui kogu Euroopa Liidul seisavad ees mitmed väljakutsed, millest olulisimad on energiajulgeolek ja varustuskindlus.

«Nende tagamiseks on vaja saavutada tasakaal energia-, kliima- ja konkurentsivõimepoliitika vahel,» ütles Ansip pressiteate vahendusel.

Peaministri hinnangul on Eesti seisukohast väga oluline, et ausa konkurentsi loomiseks oleks reguleeritud elektriimport kolmandatest riikidest.

«Kui Euroopa Liit ise järgib rangeid sotsiaalseid ja keskkonnastandardeid ning importijariik seda tegema ei pea, pole see aus konkurents ning kahjustab meie tarbijat,» ütles Ansip. Tema sõnul on see ka energiajulgeoleku küsimus, sest investoritel pole kindlust uute tootmisvõimsuste rajamiseks.

Üheks võtmetähtsusega küsimuseks on Ansipi hinnangul veel toimiva gaasituru loomine, millega seondub ka veeldatud gaasi terminali (LNG) rajamine.

Ministri sõnul pole põhiküsimus selles, millisesse Balti riiki LNG terminal tuleb, vaid kuidas saavutada tarbija jaoks olulisim ehk madalaima hinnaga gaas ja selle varustuskindlus.

«Selle saavutamiseks tuleb gaasiturg avada konkurentsile. Regionaalse LNG terminali optimaalse asukoha peab selgitama tasuvusuuring,» leidis Ansip.

Ansipi tänas Euroopa Komisjoni presidenti José Manuel Barrosot veebruaris toimunud Euroopa Ülemkogu kohtumisel avaldatud toetuse eest Eesti seisukohtadele energeetika vallas ning avaldas rahulolu, et Euroopa Komisjon mõistab Eesti ja teiste Balti riikide muret ning töötab välja vastavaid meetmeid.

Ansip tõdes, et Euroopa Komisjoni tegevus erinevates valdkondades kattub Eesti nägemusega sellest, kuidas Euroopa Liidu ees seisvaid väljakutseid lahendada.

Ühepäevase töövisiidi käigus Brüsselisse kohtus Ansip ka NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga ning Euroopa ühe mõjukama juudiorganisatsiooni, The Rabbinical Centre of Europe delegatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles