Aab: kirikud saavad raha, aga seadused tuleb uuesti läbi vaadata

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi Jaani kirik. Foto on illustratiivne.
Viljandi Jaani kirik. Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kirikutele omandireformi reservfondist raha eraldamine ei ole seadusevastane, kuid kõigi õigusaktide omavaheline kooskõla tuleb uuesti üle vaadata, ütles riigihalduse minister Jaak Aab tänasel valitsuse pressikonverentsil. 

Sel nädalal saatis õiguskantsler Ülle Madise peaminister Jüri Ratasele ja valitsusele ettepaneku, milles palus omandireformi reservfondist raha eraldamise määruse alapunktid viia kooskõlla põhiseadusega. Seejuures leidis õiguskantsler, et kirikutele omandireformi reservfondist vahendite eraldamine sõja ja okupatsiooni käigus omandiõiguse rikkumisega tehtud ülekohtu heastamiseks on põhiseadusega vastuolus.

Teisipäeval ütles riigihalduse minister Jaak Aab, et on õiguskantsleri kirjaga tutvunud ning esitab omapoolse ettepaneku selles küsimuses neljapäeval valitsuse istungil.

Täna toimunud valitsuse pressikonverentsil ütles Aab, et kirikutele raha eraldamise teemal on konsulteeritud nii õiguskantsleri kui tema bürooga ning valitsuse ettepanek ei tulnud kantslerile üllatusena.  

Õiguskantsleri põhiväide on ministri sõnul see, et valitsuse ettepanekul puudub õigusselgus. «Kõlab see niimoodi nagu oleks valitsus rikkunud põhiseadust.»

Põhiseadus nõuab, et kõik õigusaktid oleksid omavahel kooskõlas, kuid õiguskantsler leiab, et päris nii see ei ole, rääkis Aab. Sellest tulenevalt alustati ministri sõnul seaduste ja alamaktide ülevaatamist. «Juhul kui analüüsist selgub, et tuleb mingeid akte täiendada ja muuta, siis seda ka tehakse,» sõnas minister. 

Õiguskantslerile saadetakse vastus seaduses ettenähtud 20 päeva jooksul. 

Aabi arvates siiski eraldatakse kirikutele omandireformi reservfondist raha pärast seda, kui õigusselguse huvid ja seadusaktide omavaheline kooskõla on täpsustatud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles