Mustjõe veekvaliteet muudetakse eurorahadega paremaks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TTÜ

Tallinna linna ühe probleemsema jõe Mustjõe veekvaliteedi parendamiseks käivitatakse alates 1. märtsist uus välisprojekt „Heawater - Läänemere valgala väikeste jõgede tervendamine toite- ning ohtlike ainete sissevoolu ärahoidmise kaudu», mille pearahastajaks on Euroopa Komisjoni Interreg Kesk-Läänemere programm. Projekt kestab kolm aastat.

Projekti juhtivpartner on Tallinna keskkonnaamet. Partnerlusega on ühinenud Eestist Tallinna Tehnikaülikool, Söderhamni kommuun Rootsist, Soome keskkonnainstituut, Turu rakenduslik kõrgkool ja assotsieeritud partnerina Turu linn Soomest.

Projekti eesmärk on vähendada toite- ja ohtlike ainete sissevoolu Läänemerre vähemalt kümne protsendi võrra. Nii Tallinnas, Turus kui Söderhamnis analüüsitakse väikest jõge, mille kaudu satuvad merre toiteained, raskemetallid ja mikroplastik.

Analüüsi baasil projekteeritakse ja rakendatakse erinevaid lahendusi ning katsetatakse nende tõhusust väikeste jõgede vee tervendamisel. Kombineeritakse nii mehhaanilisi kui ka looduslikke lahendusi. Kuna inimmõju väikeste jõgede keskkonnale on suur, siis teavitatakse projekti tulemustest ja nende positiivsest mõjust elanikkonna erinevad rühmi, sealhulgas koolilapsi eesmärgiga suurendada nende keskkonnateadlikkust.

Tallinnas on planeeritud investeeringud Mustjõe kahe sängi alal enne jõe suubumist merre. Uues sängis on plaanis ehitada kaldakindlus pikkusega ca 700 meetrit. Vanas sängis on ette nähtud pilootinvesteering Mustjõe tervendamiseks sobiva taimestiku leidmiseks. Oodatud tulemuseks on fosfori ja hõljuvainete sisalduse vähendamine.

Mustjõgi, mis on üks 16 Tallinna territooriumil paiknevast jõest, algab Nõmme klindi jalamilt ja suubub Kopli lahte. Valgala pindala on 13,9 ruutkilomeetrit ja see hõlmab suurema osa Mustamäe ja Kristiine linnaosadest. Jõe pikkus on 1,8 kilomeetrit. Praeguseks on jõgi peaaegu kogu pikkuses pandud sademevee kanalisatsioonitorusse.

Projekti kogueelarve on 1 898 060 eurot ja Tallinna projekti eelarve on sellest 534 987 eurot. Tallinna kulud katab 84,4 protsenti ulatuses Interreg Kesk-Läänemere programm Euroopa regionaalarengu fondi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles