Kuidas noor keskerakondlane tänu Ühtse Venemaa esindajale Putiniga kohtus (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellist pilti endast ja Putinist jagas Triinu-Liis Paabo sõpradele sotsiaalmeedias.
Sellist pilti endast ja Putinist jagas Triinu-Liis Paabo sõpradele sotsiaalmeedias. Foto: Erakogu

Täna Keskerakonnast lahkunud 21-aastane Triinu-Liis Paabo kohtus Vene presidendi Vladimir Putiniga Sotšis rahvusvahelise noortefoorumi VIP-alas Putini partei Ühtse Venemaa esindaja vahendusel.

Paabo kasutab Putini parteist rääkides Ühtse Venemaa asemel pigem selle ingliskeelset nime United Russia. Ta rääkis, et kui sai Kesknoorte välissuhete sekretäriks, vaatas ta üle kõik erakonna noorte kontaktid, kellega on kunagi koostööd tehtud.

Ta võttis ühendust teiste hulgas Ühtse Venemaa noorte välissuhete sekretäriga ja uuris tausta. «Saime väga hästi jutu peale, nad tahtsid meile isegi külla tulla, aga lõpuks sinnamaani me ei jõudnud, aga kontakt jäi alles. Nad saatsid meile oma uudiskirja, olime nende tegemistega kursis,» meenutas Paabo.

«Ta kutsus mind ürituse avamise VIP-alasse. Juhtus nii, et ma istusin Putinist kolme koha kaugusel. Ainult sellepärast, et olen Keskerakonna liige.»

Kui ta oma sügiseste Aafrika projektide vahepalana Venemaale suundus, et osaleda iga nelja aasta tagant toimuval noortefoorumil, mis sedapuhku rotatsiooni korras Sotšis toimus, selgus, et just seesama Ühtse Venemaa sõbranna on üks 25 000 osalejaga noortefoorumi korraldaja.

«Ta kutsus mind ürituse avamise VIP-alasse. Juhtus nii, et ma istusin Putinist kolme koha kaugusel. Ainult sellepärast, et olen Keskerakonna liige. Pildi saime teha ja kätt suruda ka. Pärast oli ka afterparty, kus oli kohal konkreetselt Vene eliit. Mina polnud väga hästi kursis, kes on kes, ja ta siis rääkis mulle, et nemad on need, kellega kogu Venemaa tahaks kohtuda. Väga äge kogemus!»

Ühtse Venemaa noorte esindaja tutvustas Paabot tema sõnul Putinile, et see on nende Eesti partner, kuigi see on niivõrd vastuoluline teema, märgib Paabo. «Ma vene keelt eriti ei räägi, eriti veel ei julge sellise inimesega oma vene keelt kasutada. Ühtse Venemaa neiu tutvustas mind. Seal oli ärimehi, muusikuid, iluuisutajaid – superprogramm! Loomulikult pidi siis ka president kohal olema. Muidu olid seal nädal aega seminarid ja töötoad.»

Suuremaid koostööprojekte pole Paabo kinnitusel kesknoortel Ühtse Venemaa noortega olnud. «See on ikkagi libe jää. Ühtse Venemaa ja Keskerakonna koostööleping on olnud aastaid sahtlis, koostöö nendega pole päris see suund, mida kesknoored tahaksid võtta. Samas pole ma enam kesknoorte juhatuses, et selle üle otsustada,» rääkis ta. Paabo märkis, et eks igas erakonnas ole propagandat ja sellest tuleb ise aru saada, osata seda filtreerida. Eriti palju on ta seda enda sõnul näinud Venemaal ja Hiinas. «Huvitav on näha, kuidas propaganda mõjuväljas inimesed mõtlevad ja milliseid argumente nad kasutavad. Ise ei tohi sellele lihtsalt alluda.»

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid. Яанус Карилайд
Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid. Яанус Карилайд Foto: Sander Ilvest

Karilaid: leping Ühtse Venemaaga on külmutatud 

2015. aastal tegi praegune Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid ettepaneku tühistada Keskerakonna koostöölepe Ühtse Venemaaga. Täna peaministriparteis olles nõustub Karilaid partei ühtse seisukohaga, et leping on sahtlis ja külmutatud, aga mitte tühistatud.  

Putinil ja Paabol oli võimalik kohtuda tänu Ühtse Venemaa esindaja vahendusele, sidemetele Ühtse Venemaa esindajaga. Kas see ei ole teie hinnangul koostöö?

Keskerakonnal puudub Ühtse Venemaaga igasugune kontakt. See, kui keegi reisib ja kuskil ütleb, et meil on selline koostööprotokoll ja omavahel suheldakse mitteformaalselt ja pärast avalikkusele väidetakse, et on teine asi - seda peab Triinu-Liis ise kommenteerima, kuidas see sündmustik täpsemalt välja nägi, kes mida ütles ja kuidas see dialoog oli. 

Venemaa teemal on Keskerakond peaministrierakonnana korduvalt oma seisukohta väljendanud. Põhimõtteliselt vaatame neid küsimusi ainult koostöös Euroopa Liiduga ja me ei hakka siin eraldiseisvaid liine välja arendama. See on täna päevselge. 

2015. aastal ütlesite, et teete ettepaneku tühistada koostöölepe Ühtse Venemaaga. Kas tänase teema valguses kavatsete taas seda mõtet erakonnas tõstatada? 

Läänemaa piirkonnaga üritasin, viisin selle Keskerakonna volikokku. Selliste lepingute katkestamiseks, külmutamiseks on vaja erakonna kõrgema organi - juhatus, volikogu - otsust. Seal seda kokkulepet ei tulnud ja võeti selge hoiak, et ta on külmutatud ja mingeid muid samme sel teemal ei võeta. Täna on ka erakonna esimees öelnud, et ta on sügaval sahtlis ja on külmutatud. Nii kaua, kui Venemaa ise ei näita suhete soojenemiseks mingeid märke, ei saa ka meie teha mingeid liigutusi. 

Kas olete ka täna, praegu, veendumusel, et koostöölepe tuleks tühistada?

Sellel koostöölepel on sel juhul iva olemas, kui suudame seda panna teenima oma rahvuslikke huve. Nii, nagu on teinud seda soomlased. Jah, ühe korra sai see erakonna volikokku viidud ja Läänemaa piirkond jäi selle ettepanekuga antud juhul üksi. 

Kas te rohkem seda teemat nii suurelt tõstatada ei plaani?

Täna oleme leppinud ühiselt kokku, et koostööprotokoll Ühtse Venemaaga on Keskerakonna jaoks selgelt külmutatud.

Luureamet hoiatab Venemaa noortefoorumite eest

Hiljuti avaldatud Eesti välisluureameti raportis kirjutatakse mõjutustegevust käsitlevas peatükis, et Vene noortefoorumid on sealsele luurele üks peamisi kohti lääneriikide aktiivsete noorte värbamiseks.

Amet märkis, et praeguste otsustajate kõrval pööratakse Venemaal hoolega tähelepanu ka potentsiaalsetele tulevastele liidritele.

«2017. aasta noortefoorumite kulminatsioon oli oktoobris, kui Venemaa korraldas kümnetele tuhandetele noortele XIX rahvusvahelise noorte ja üliõpilaste festivali Sotšis. Nii Sotši kui ka teiste sarnaste ürituste kavasse on pikitud ekskursioone ja muud atraktiivset meelelahutust. Programmi põhirõhk on aga loengutel, kus osalejatele sisendatakse Kremli nägemust rahvusvahelistest suhetest ja Venemaa «kangelaslikust ajaloost».»

«Alati on need saatkondade või kattena kasutatavate nn vabaühenduste kaudu seotud Kremliga, eelkõige presidendi administratsiooniga. Foorumite korraldamises osalevad Vene eriteenistused koguvad pahaaimamatute noorte kohta põhjalikke andmeid ning püüavad silma jäänud aktiviste hiljem värvata.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles