Galerii: kaks inimest surid Kohtla-Järvel vingumürgitusse (1)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel teatati päästeametile, et Ida-Virumaal Kohtla-Järvel Lehola tänaval leiti ühest kortermajast kahe inimese surnukehad ning üks raskes seisundis isik. Esialgsetel andmetel võis surma põhjustada vingugaas.

Reedel kell 9.21 sai Häirekeskus teate, et Kohtla-Järve linnas Ahtme linnaosas Lehola tänaval on gaasiküttega kortermajas kokku kukkunud noor naine. Kannatanu ja teataja sümptomite põhjal võis oletada, et korteris on vingugaasi kontsentratsioon eluohtlikult kõrge, teatas päästeamet. 

Kohale läinud päästemeeskond mõõtis korteri õhus oleva vingugaasi kontsentratsiooni ja kuna see oli üle normi, kutsuti kohale gaasifirma spetsialistid. Nad keerasid gaasikraani kinni, päästjad tuulutasid toa ja seejärel mõõtsid uuesti vingugaasi taset, mis oli langenud normi piiresse. 

Päästjad kontrollisid üle ka kõik teised korterid, kuhu neil oli võimalik sisse pääseda ning elanikud evakueeriti ohu möödumiseni majast välja. Seejärel mõõdeti õhureostust kolmandat korda ning tuvastati, et vingugaasi tase on normis ja elanikud lubati tagasi korteritesse. 

Sündmuskohale jäid gaasifirma esindajad, kes viis läbi omapoolseid toiminguid, et selgitada välja olukorra tekkepõhjus. Kiirabi kontrollis üle ka kõrvalkorteris viibinud 7-kuuse lapse, kellel olid tekkinud hingamisraskused.

Õhtul kell 17.13 teavitati Häirekeskust, et samast majast on leitud oma korterist vingumürgistuse kahtlusega teadvuseta mees ja kaks elutunnusteta isikut. Kiirabi kinnitas kohapeal 48-aastase naise ja 28-aastase mehe hukkumist ning viis korteri omaniku, teadvuseta 52-aastase mehe haiglasse. Ühtlasi kontrolliti veel üht kortermaja elanikku, kes kaebas halva enesetunde üle. 

Kohal käinud päästemeeskond normist kõrgemat vingugaasi kontsentratsiooni ei tuvastanud. 

Kahe inimese surma põhjuse selgitab välja kohtumeditsiini ekspert, sündmuskohal tegutsesid kriminalistid. 

Hukkunud asusid korteris, mis paiknes selle korteri all, kuhu tehti hommikune väljakutse. Korterisse, kust hukkunud leiti, ei saanud päästjad hommikul sisse. Päästjad rääkisid hommikul naabritega, kelle sõnul oli korteri elanik korterist lahkunud. Samuti kontrolliti nimetatud korterit õuest läbi akna, kuid puudusid tundemärgid, et keegi võiks korteris viibida. 

Majas on gaasifirma poolt gaas kinni keeratud, kuni Tehnilise Järelevalve Amet on teostanud ekspertiisi ja lubanud gaasiseadmete kasutamist jätkata. 

Õhtul mõõtsid päästjad veel kord vingugaasi taset, mis oli normi piires. Seejärel lubati inimesed tagasi oma korteritesse, kuid neil on keelatud kütmiseks ja vee soojendamiseks gaasi kasutada.

12 korteriga kahekorruseline kortermaja, kus tragöödia aset leidis, on ehitatud pärast Teist maailmsõda.

Eesti Gaasi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Kersti Tumm ütles, et mürgitust võis põhjustada küttegaasi mittetäielikul põlemisel tekkiv vingugaas, mis on lõhnatu ja värvitu. «Seda võivad põhjustada mittekorras olevad kütteseadmed, puudulik õhuvahetus ja nõuetele mittevastav suitsugaaside ärajuhtimissüsteem,» ütles Trumm.

Õhtul sündmuspaigal käinud Postimehe fotograaf maja juures elanikke ei näinud, küll aga olid seal eri ametkondade esindajad. Kortermaja aknad olid pimedad.

Politsei alustas juhtunu alusel kriminaalmenetlust karistusseadustiku sätte alusel, mis puudutab surma põhjust ettevaatamatusest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles