Üliõpilaste sõnul pole tasuline kõrgharidus lahendus (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti Üliõpilaskondade Liit kommenteeris rektorite kriitilist sõnavõttu tasuta kõrghariduse kohta, öeldes, et tasuline kõrgharidus ei ole lahendus ning teemasse tuleb rohkem süveneda, vahendas ERR.

Üliõpilaskondade liit meenutas, et kõrghariduse probleemid on praegu samasugused nagu kümme aastat tagasi, mil ülikoolides olid nii riikliku koolitustellimuse ehk tasuta õppekohad kui ka tasulised õppekohad.

«Kõrgkoolide võrk oli killustunud ja ebaühtlane, eksisteeris põhjendamatut erialade dubleerimist ja tarbetut riigisisest konkurentsi kõrgkoolide vahel, mis tingis kõrgkoolidele antava raha ebatõhusa kasutamise,» selgitas liit.

«Hetkel pole olukord oluliselt parem, kuna töö on veel pooleli seoses laialdase konsolideerumisega õppe- ja teadustöö kvaliteedi parendamise, ülikoolide majandusliku ja finantsilise jätkusuutlikkuse tagamise ning ressursi kasutamise optimeerimise eesmärgil - jätkuvalt õpetatakse ülikoolides erialasid, mida ei ole kokku lepitud tulemuslepingutega ning see on üks peamistest põhjustest, miks haridus- ja teadusministeerium ei ole olnud valmis kõrgkoolidele õppe läbiviimiseks rohkem raha andma,» lisas liit.

Üliõpilaste hinnangul õppemaksude kehtestamine probleemi ei lahenda, samas tuleks nende sõnul oluliselt suurendada riigi panust.


Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles