Pagulaste eesti keele õpetaja: araablased tahavad, et sa neid kiidaksid (12)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Riim saates «Hommik Anuga»
Raivo Riim saates «Hommik Anuga» Foto: Kuvatõmmis ERR videost

Eesti keele õpetaja Raivo Riim rääkis, et araabia pereisad on laisad ning kirjutavad sageli naiste pealt maha.

«See on lihtsalt nii põnev. Mul on kuus perekonda olnud, neli neist on Eestist lahkunud, aga iga kord on uued inimesed ja uus lugu. Olgu nad Iraagi kurdid, Süüria kurdid või hoopis pommitatud Aleppost,» ütles Riim saates «Hommik Anuga»

«Lammas lamas lamba kõrval. Kui seda neile õpetan, siis nad naeravad, aga ma seletan, et eesti keel ongi selline laulev keel,» rääkis Riim.

Riim tõdes, et eesti keele õppimine on vabatahtlik, kuid kui nad tahavad Eestis hakkama saada, tuleb neil siinset keelt õppida. «Ma olen näinud ühte perekonda, kes tõesti ei tahtnud. Ema jaoks oli kõik kohe halb. Ta nõudis Rakvere linnalt kohe uusi tosse, pesumasinat ja kõike. Nad läksid ka kohe minema,» rääkis Riim.

Ta selgitas, et paljud siia tulnud pered lahkuvadki Eestist mujale. «Saksamaal on sotsiaaltoetused paremad ja seal on neil kogukond olemas,» ütles ta.

Riim tunnistas, et tuttavad suhtuvad tema töösse erinevalt. «Üks ütles kohe, et õpeta neid nii, et nad kohe ära läheksid. Must huumor,» ütles Riim ja tõdes, et kui eestlased suhtuvad pagulusse tulnute vastu hästi ja avatult, siis on ka neil siin lihtsam kohaneda.

«Näiteks see naise põlemapanek Lasnamäel. Hakim (Riimi õpilane) ütles, et araabia mees ei pane iial oma naist põlema. Araabia mees armastab oma naist. Hakim ütles, et see mees oli hull, loll,» ütles Riim.

Riimi sõnul on tema töö huvitav, kuid väljakutseid täis. «Tead, araabia mehed on laisad. Naised teevad kodutööd alati ära, aga mees tuleb tundi ja kirjutab naise pealt maha. Siis hakkasin kontrolltöid tegema, panin hindeid. Ja oi, kuidas nad tahavad hindeid saada. Araablased tahavad, et sa neid kiidaksid,» rääkis Riim.

Riim ütles, et eesti keel on raske ja saja tunniga araablased seda päris selgeks ei saa. Mõni kuu tagasi tõsteti riigi poolt ettenähtud tundide arvu kolmesajani. «Ma tahan, et nad saaksid elus hakkama ja ei läheks siit ära,» ütles Riim.

Tema sõnul küsivad siia tulnud pagulased alati, et miks on eestlastel nii vähe lapsi. «Nad küsivad, kas te ei armasta lapsi.»

Eestlaste jaoks on võõras ka araabia perekonnas kehtiv kodune hierarhia. «Kodust väljas on mees number üks ja naine number kaks. Aga kodus on kõige tähtsam ema. Emakultus on tähtis,» ütles Riim.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles