Austrias juveelipoodi röövinud eestlasi ähvardab 15-aastane vangistus

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juveeliröövlid võtsid poodi kaasa kirved, millega nad vitriine purustasid.
Juveeliröövlid võtsid poodi kaasa kirved, millega nad vitriine purustasid. Foto: Austria politsei

Austria riigiprokuratuur esitas kolmele Innsbruckis juveelipoodi röövida üritanud eestlasele süüdistuse relvastatud röövis, kohtus süüdimõistmisel ähvardab neid 15-aastane vanglakaristus.

Prokurör esitas eelmisel nädalal süüdistuse kolmele Eesti kodanikule vanuses 21-27 eluaastat, vahendas Austria rahvusringhääling ORF.

Neli meest üritasid röövida Innsbruckis juveeliäri mullu 24. oktoobril. Kolm röövis kahtlustatavat eestlast peeti vahetult kuriteo järel kinni. Neljas röövel on endiselt jooksus, Austria politseile on kahtlusaluse isik teada.

Rööv leidis aset 24. oktoobri hommikul Innsbrucki kesklinnas Marie Theresa tänaval juveeliäris. Kell 10.08 sisenes kauplusesse neli kapuutsiga nägu varjanud meest. Neist kaks võtsid välja püstolid ja suunasid need kaupluse töötajate poole, ülejäänud kaks võtsid kotist välja kirved, hakkasid nendega vitriine purustama ja kalleid käekelli kotti toppima.

Röövi katkestas kaupluse turvamees, kes oli röövlite poodi sisenemise ajal tagaruumis valvemonitori juures. Valvur sisenes kaupluseruumi ja tulistas röövlite suunas kaks lasku, tabades üht neist õlga. Röövlid vastupanu ei osutanud ning nad põgenesid. Tänavale joostes röövlid hargnesid ja jooksid erinevas suunas. Poe turvamees hakkas üht põgenevat röövlit jälitama, ise samas möödakäijatele hüüdes, et nad aitaksid röövli kinni pidada. Üks möödakäija jooksiski põgeneva röövli pikali ja nad hoidsid teda kuni politsei saabumiseni tänaval maas.

Kaks kahtlusalust jooksid taksopeatusesse ja üritasid põgeneda taksoga. Mehed jõudsid küll Innsbruckist välja, kuid politsei pidas takso maanteel kinni ja toimetas kaks eestlast trellide taha.

Kuigi politsei korraldas neljanda põgeniku leidmiseks suuroperatsiooni, milles osales kümneid politseinikke ja kasutati ka helikopteri abi, õnnestus neljandal röövlil kadunuks jääda.

Politsei: relva kasutamine röövlite vastu oli õigustatud

Politsei tegi hiljem kindlaks, et röövlite kasutatud püstolid olid laetud paukpadrunitega. Politsei uuris, kas kaupluse turvamehe tegevus oli õigustatud, kui ta röövlite pihta tulistas. Uurijad jõudsid järeldusele, et tulistamine oli õigustatud, kuna turvamehel polnud mingit võimalust teada, et kurjategijate relvades paukpadrunid on. Turvamees pidi arvestama, et kaupluses viibinud relvastamata inimeste elu on reaalses ohus, seega oli relva kasutamine õigustatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles