Protestiaktsiooni korraldaja: vabariigi aastapäeval jäi Lätti mitusada tuhat eurot (5)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sajad eestlased sõitsid veebruaris Eesti aktsiispoliitika vastu protesteerimiseks Lätti.
Sajad eestlased sõitsid veebruaris Eesti aktsiispoliitika vastu protesteerimiseks Lätti. Foto: Raido Keskküla

Vabariigi 100. aastapäeval korraldatud aktsiooni «Maksud Lätti» raames jäi lõunanaabrite kätte mitusada tuhat eurot, rääkis retke korraldaja Taavi Leppik.

Täna teatas Konjunktuuriinstituut, et Eesti alkoholimaksud jäävad veel rohkem Lätti kui seni ja mingit paranemist lähiajal loota ei ole.

Vabariigi 100. aastapäeval aktsiooni «Maksud Lätti» korraldanud Taavi Leppik ütles ETV saates «Ringvaade», et tema tunneb sellest kurbust. Leppiku sõnul saigi aktsioon läbi viidud, kuna teda ja paljusid teisi paneb eestlaste raha katkematu vool Lätti muretsema.

«See üritus ei olnud ju Eesti Vabariigi vastu. See oli Eesti valitsuse vastu ja valitsus ei ole vabariik. See oli ikka vabariigi kestma jäämise poolt,» rõhutas Leppik.

Ta pidas vajalikuks juhtida tähelepanu sellele, et alkoralli silt on üritusele meedia poolt külge kleebitud. Aga 24. veebruari aktsioon oli suunatud kogu Eesti aktsiisipoliitika vastu, mis viib siit lõunanaabrite juurde kümneid, kui mitte sadu miljoneid eurosid.

Kahes suuremas piiripunktis – Iklas ja Valgas – lugesid aktsiooni korraldajad ühtekokku 1500 autot. «Me teame, et kuskil 200-300 autot tuli ka väiksematest piiripunktidest,» lisas Leppik. Kuna autodes oli tema hinnangul keskmiselt üle kolme inimese, siis osales aktsioonis kokku üle 5000 inimese.

Leppik märkis, et ka edaspidi on kavas analoogilisi apoliitilisi aktsioone korraldada, aga siis juba Eesti pinnal.

Saatekülaline märkis, et seoses tugeva kriitikaga aktsiisipoliitika suhtes on Eesti valitsus viimasel ajal end liigutama hakanud ning on närviline.

Leppik tõdes, et ise ta Läti-aktsiooni käigus ühtegi pudelit alkoholi kaasa ei toonud, sest ühes kuus keskmiselt neli pudelit õlut ära joova mehena ei näe sel mõtet. Küll aga tõi ta naaberriigist Eestis toodetud suitsupekki.

«Ma julgen väita, et umbes kolmandik kogu inimestest ei ostnud üldse alkoholi,» arvas Leppik. «Me tegime omakeskis arvutuse, et tegelikult selle ürituse raames jäi Lätti Eesti raha ikka mitusada tuhat (eurot – toim.),» lisas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles