Hiiumaa kohal peeti näidisõhulahing

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA hävitajad F-16.
USA hävitajad F-16. Foto: AFP/SCANPIX

Eelmsie nädala kolmapäeva ennelõunal oli Kärdla kohal näha manöövrit – kaks lennukit kohtusid ja justkui «tulistasid» üksteist.

Kummastki lennukist lasti välja kaks mingit põlevat «asja», mis kustudes jätsid järgi väikese suitsusaba, kirjutas Hiiu Leht. Üks lennuk kadus vaateväljast, teine laskis välja veel kuus sama­sugust põlevat «asja» ja lahkus siis.

 Eesti õhuväe teavitusspetsialisti Alar Laatsi sõnul toimuvad alates jaanuari keskpaigast Hiiumaa ja Lääne-Eesti kohal tööpäeviti Eesti-USA õhuvägede ühisõppused, kus harjutatakse mitmesuguseid õhk-õhk operatsioone.

USA poolt osaleb Ämari lennubaasis ajutiselt paiknev USA 112. hävitajate eskadrill, mille relvastuses on mitmefunktsioonilised hävitajad F-16. Eesti õhuväe poolt osalevad harjutustel sihitajad õhuoperatsioonide juhtimiskeskuses ning muidugi kogu Ämari lennubaas. «Teil õnnestus näha imitatsioonivahendite, täpsemalt valgusrakettide «Flare» kasutamist õppusel,» rääkis Laats. Tegemist on signaal- või ilutulestikuraketi sarnaste imitatsioonivahenditega, millega jäljendatakse päris laskemoona kasutamist lahingus. Laatsi sõnul on üldjuhul nende kasutamine tavapärane, Eesti õhuruumis on neid küll kasutatud peamiselt vaid Tapa lähedal oleval harjutus­alal. «Arvestades lennukõrgust, ilmastikutingimusi, aastaaega ja valgusrakettide väga lühikest eluiga, ei kujuta need imitatsioonivahendid mingit ohtu ümbruskonnale,» lisas Laats.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles