Trinidadis ja Tobagos vanglakaristuse ära kandnud eestlane ei pääse bürokraatia tõttu koju (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trinidadi ja Tobago vangla.
Trinidadi ja Tobago vangla. Foto: Andrea de Silva / Reuters / Scanpix

Kariibi mere saareriigis Trinidadis ja Tobagos kokaiiniäri eest vanglakaristuse ära kandnud eestlane ei pääse saarelt minema, kuna peab enne väljasõiduluba saamist läbima bürokraatlikud kadalipu.

Trinidadi ja Tobago valitsus mõistis Eesti kodaniku Vaido 2013. aastal kokaiinivedamise eest neljaks aastaks vangi, kuid mees on praeguseks veetnud trellide taga juba üle viie aasta.

Mees kandis vanglas ära oma nelja-aastase karistuse, pärast seda paigutati ta kinnisesse väljasaatmiskeskusesse. Saareriigi immigratsiooniamet alustas tema suhtes menetlust, et uurida, kas ta on rikkunud riigi immigratsiooniseadusi, kirjutab Trinidadi ja Tobago meedia.

Kohtunik Gilian Lucky andis eelmisel nädalal toimunud kohtuistungil korralduse toimetada immigratsiooniametisse Vaido passi ja ID-kaardi koopiad, et kiirendada tema suhtes algatatud menetlust.

Vaido Eestisse saatmiseks peab Trinidadi ja Tobago rahvusliku julgeoleku ministeerium heaks kiitma kolme julgeolekuametniku saatmise temaga kaasa, et nad eskordiksid mehe Eestisse.

Kohtunik Lucky andis immigratsiooniametnikele kolm nädalat, et viia läbi eestlase riigist väljasaatmiseks vajalikud protseduurid. Ametnike sõnul ei ole selline tähtaeg reaalne. «Kasutage võimalust näidata, milleks teie ametkond võimeline on,» ütles selle peale kohtunik.

Eestlase advokaadid Ravi Rajcoomar ja Indarjit Seuraj ütlesid kohtus, et Vaido on valmis maksma ise oma lennupileti eest ja ta ootab võimalust riigist lahkumiseks.

Järgmine kohtuistung eestlase riigist väljasaatmise küsimuses toimub märtsi lõpus.

Välisministeerium on Eesti kodanikuga kontaktis

Välisministeeriumi pressiesindaja Liisa Toots ütles Postimehele, et ministeerium on Eesti kodaniku kinnipidamisest teadlik.

Eestil ei ole Trinidadil ja Tobagol diplomaatilist esindust, kuid riikides, kus Eesti saatkonda või aukonsulit ei ole, käib konsulaarabi läbi nende Euroopa Liidu riikide esinduste, mis on kohapeal olemas. «Sellistel juhtudel palume Euroopa Liidu riigi saatkonna konsulil vahendada meie suhtlust kohalike ametivõimudega ja vajadusel külastada kinnipeetut,» ütles Toots.

Ta lisas, et Eesti kodaniku vabanemisel Trinidadi ja Tobago kinnipidamisasutusest väljastab Euroopa liidu riigi esindus talle erakorralise reisidokumendi, millega on võimalik riigist lahkuda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles