Tartus puhkes miljarditehase vastu protestitorm

Jüri Saar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puidurafineerimistehase üks võimalik asukoht on Vorbuse, kust läheb läbi nii raudtee kui ka Emajõgi.
Puidurafineerimistehase üks võimalik asukoht on Vorbuse, kust läheb läbi nii raudtee kui ka Emajõgi. Foto: Kristjan Teedema

Ülikoolilinnast ei pea saama haisev tselluloosilinn, on juhtmõte viimastel kuudel Tartus käinud arutelul Est-For Investi kavandatava puidurafineerimistehase, lihtsamalt öeldes tselluloositehase, uhkemalt nimetades miljarditehase asjus. Täna kulmineerub vaidlus linnavolikogu erakorralisel istungil, kuhu peale investorite on palutud kaks ministrit (Jaak Aab ja Siim Kiisler) ning nimekaid teadlasi (Urmas Varblane, Tarmo Soomere, Ülo Mander, Erik Puura). Eeskätt on see võimalus auväärses seltskonnas üle korrata senigi avaldatud mõtteid, kuid vaevalt on loota meelemuutust.

Est-For Investi juhatuse liikmed Margus Kohava ja Aadu Polli on korduvalt saanud selgitada, et uus tehas, mis kasutaks aastas umbes 3,3 miljonit kuupmeetrit paberi- ja hakkepuitu, mida müüakse praegu väärindamata kujul Skandinaaviasse üle kahe korra enam, võimaldaks Tartu kanti luua 200 töökohta, annaks lisatulu metsaomanikele ja võiks kaudselt luua piirkonda veel kuni 700 töökohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles