Riigikogulane: Edgar, ära karda riigikontrolli

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Kõiv.
Tõnis Kõiv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakondlasest riigikogu liikme Tõnis Kõivu sõnul näitas linnakorterite üürileandmise audit, et riigikontrolli ei ole võimalik poliitiliselt kallutada ja audiitorite õigustatud kriitikat maha suruda.

Kõiv kirjutas oma blogis, et Tallinna keskerakondlasest linnapea Edgar Savisaar oli 2004. aastal rõõmus riigikontrollile antavate lisaõiguste üle ning püstitas oma kirjutises küsimused, et mis siis vahepeal juhtunud on ja mida Savisaar kardab?

Kõiv tõdes, et linnavõim peab põhiseaduse vastaseks, et riigikontrollile on antud õigus teostada kontrolli ka sihtasutuste ja mittetulundusühingute üle, kelle asutajaks või liikmeks on kohaliku omavalitsuse üksus ja äriühingute üle, kus kohaliku omavalitsuse üksusel on valitsev mõju enamusosaluse kaudu või muul viisil, samuti nende äriühingute tütarettevõtjate üle.

«Kas siit saab teha järelduse, et Savisaare juhitav linnavõim on teinud mitmeid valgustkartvaid tehinguid, mida sõltumatu riigikontroll võib välja tuua?,» märkis ta. «Kui nii, siis on hirm mõistetav.»

Kõiv lausus, et erakonnakaaslaste ülemvõimu all oleva volikogu kontrolli ei pea linnapea kartma, ammugi siis veel endale alluvat sisekontrolli.

Korterite üürileandmise audit aga tõestas, et riigikontrolli ei ole võimalik poliitiliselt kallutada ja audiitorite õigustatud kriitikat maha suruda, lisas ta.

Kõiv tõdes, et vaidlused riigikontrolli seaduse põhiseaduslikkuse üle toimusid neli aastat tagasi ja olid üpriski põhjalikud ning üks kriitiline audit ei ole alus vaidluse taasalustamiseks.

«Selle asemel võiks Savisaar riigikontrolli esitatud soovitusi järgida,» märkis ta. «Ideaalne oleks, kui suudetaks üldse igasugustest kahtlastest tehingutest hoiduda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles