Postimehe artikkel aitas täita HIV-positiivse põnni ema suurima soovi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti noorima HIV-positiivse Martini emal Laural oli vaid üks suur soov – saada ravikindlustus. Pärast jaanuari alguses ilmunud Postimehe artiklit, see soov täitus.

Eesti kõige noorem HIV-positiivne, kolmeaastane Martin (nimi muudetud – toim) võiks olla täiesti terve põnn, kui tema isa oleks oma haigusest rääkinud enne sünnitust.

Päev pärast sünnitust nii enda kui ka lapse nakatumisest teada saanud Laura (nimi muudetud – toim) on nüüdseks saatusega leppinud: ta ei unista tervenemisest, tema suurim soov on saada ravikindlustus.

«Mul ei ole riigilt vaja seda 69 eurot (puudetoetus – toim), me saame selletagi hakkama. Ainus, mida ma vajan, on haigekassakaart,» rääkis Laura jaanuari alguses Postimehele.

Pärast lapsehoolduspuhkuse lõppemist ei ole Laural ravikindlustust, sest poja tervise tõttu on ta kodune.

Laura lugu liigutas lisaks lugejatele ka haigekassa ja sotsiaalministeeriumi ametnikke, kes püüdsid leida naise murele lahendust. Nende soovitustest julgust saades  pöördus Laura kohaliku omavalitsuse poole, et saada oma poja hooldajaks. Ta pelgas seda seni teha, sest kartis pärast poja diagnoosi avalikuks tulemist sattuda põlu alla.

«Ta avaldus rahuldati ilma, et ema oleks pidanud lapse diagnoosi avalikustama ning talle kui hooldajale laieneb nüüd ka ravikindlustus,» ütles Laurat aitav Lastefondi vabatahtlik Ann Asser.

Peale ravikindlustuse oli Laural tegelikult kaks veidi pisemat soovi veel. Lapse toas tahaks remondi valmis saada ja küll oleks hea, kui 15 aasta pärast oleks suhtumine HIV-positiivsetesse muutunud nii palju, et Martin ei peaks oma haigust varjama.

Postimehe lugejad annetasid Martini toa remondiks 300 eurot ja esmaspäeval sai põnn kätte tema välja valitud pikne McQueeni pildiga voodi. Alles jäänud summa eest ostab pere ehituspoest viimistlusmaterjale, et Martini toas remont lõpuni teha.

Martini ema ja Eesti Lastefondi alafond HIV+ lapsed tänavad kõiki kõiki lahkeid annetajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles