Stepanov: kodakondsuse andmise korda Eesti elanikele tuleks lihtsustada

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodakondsuseksamiks ettevalmistavad kursused Tallinnas.
Kodakondsuseksamiks ettevalmistavad kursused Tallinnas. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Narvskaja Gazeta peatoimetaja Sergei Stepanov arvab, et riik peaks lihtsustama kodakondsuse andmise korda Eesti elanikele.


Stepanovi sõnul kulub määratlemata kodakondsusega inimesel vähemalt aasta aega ja hulk raha riigikeele õppimisele, kirjutab venekeelne Postimees.ee.

Samal ajal on vaja tegeleda ka töö ja perekonnaga. Sellises olukorras on inimestel lihtsam, kiirem ja odavam võtta vene kodakondsus, nendib Stepanov.

Stepanov lisas, et osa Eesti kodakondsuse populaarsuse vähenemisel on ka lihtsustunud reisimisvõimalusel Euroopasse.

Stepanovi arvates peaks valitsus võtma vastu otsuse, et riigis elavad inimesed saaksid taotleda kodakondsust lihtsustatud korras. «Praeguses olukorras tuleb riigil vaadata näkku tõsiasjale, et meie 116 000 mittekodanikku võivad homme olla 116 000 vene kodanikku. Kolmandik meie elanikkonnast võib hakata koosnema naaberriigi kodanikest,» hoiatas Stepanov.

Stepanov ütles, et praegu Vene kodanikud Eestile turvariski ei kujuta, ent tulevikus võib see nii juhtuda, tuues näiteks augustikuise Gruusia konflikti, kus Venemaa tõi ettekäändeks oma kodanike huvide kaitse.

«Me peame arvestama ka, et meil on palju noori Vene kodanikke ja tulevikus kasvab nende peredes Vene kodakondseid veel juurde,» sõnas Stepanov.

Stepanov lisas, et Eesti poliitikute edendatud Vene kodakondsuse kasv võib tulevikus panna Eesti hoopis suurema probleemi ette kui seda on osade valijate kaotus, mis poliitikuid tabaks otsuse eest kodakondsuse saamist lihtsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles