Venemaa sõjalennuk rikkus Vaindloo saare piirkonnas Eesti õhupiiri (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti põhjapoolseim saar Vaindloo
Eesti põhjapoolseim saar Vaindloo Foto: Toomas Huik

​Täna lõunal sisenes loata Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas Venemaa Föderatsiooni kaitseministeeriumile kuuluv lennuk IL-76.

Lennuk viibis Eesti õhuruumis ligi minuti, teatas kaitseväe peastaap. Lennuki transponder oli sisse lülitatud ja lennuplaan oli esitatud, kuid õhusõidukil ei olnud raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega.

Seoses intsidendiga kutsus välisministeerium välja Venemaa suursaadiku Eestis ja andis üle noodi. See oli tänavu esimene kord kui Vene lennuk rikub Eesti õhupiiri. 

Venemaa kaitseministeerium teatas, et Venemaa õhu- ja kosmosevägede lennuk IL-76 tegi esmaspäeval plaanilist lendu Kaliningradi oblastisse. «Lend toimus eelnevalt kokkulepitud marsruudil sisselülitatud transpondriga,» teatas ministeerium. Venemaa kaitseministeerium kinnitas, et lend toimus ranges kooskõlas rahvusvaheliste reeglitega ning teiste riikide õhupiiri ei rikutud.

Mullu rikkusid Venemaa lennukid Eesti õhupiiri kahel korral ning kahe aasta eest oli sarnaseid juhtumeid kokku seitse.

Eelmise aasta 3. mail sisenes Venemaa presidendi asjade valitsuse lennundusettevõttele Rossija kuuluv IL-96 Vaindloo saare juures diplomaatilise loata Eesti õhuruumi. Lennuki transponder oli sisse lülitatud, kuid piiri rikkumise hetkel ei olnud lennukil Eesti lennuliiklusteenindusele esitatud lennuplaani ja puudus ka raadiokontakt.

Mullu 21. novembril sisenes Venemaale kuuluv lennuk IL-76 ilma loata Vaindloo saare piirkonnas Eesti õhuruumi. Lennuk viibis Eesti õhuruumis alla minuti. Lennuki transponder oli sisse lülitatud ja lennuplaan oli esitatud. Lennukil ei olnud raadiokontakti Eesti lennuliiklusteenindusega.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles