Saarte Hääl: saarlane ehitab Eesti suurimat viikingilaeva

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roskildes viikingimuuseumi alus Skuldelev 2 on Sterni laevaplaanide eeskujuks.
Roskildes viikingimuuseumi alus Skuldelev 2 on Sterni laevaplaanide eeskujuks. Foto: SCANPIX

Merendus- ja ajaloohuviline Arne Stern alustas Saaremaal Möldri külas Lõmala lahe ääres Eesti suurima, 14 meetri pikkuse viikingilaeva ehitamist, mille loodab valmis saada veel sel aastal.

Viikingilaeva ehitab Arne Stern valmis oma kulu ja kirjadega ning plaani teostamiseks kulunud summasid ta tagasi teenida ei looda, kirjutab Saarte Hääl. Ehitus peaks maksma 20 000–30 000 eurot.

Laeva Skuldelev 3 ehitusjoonised sai Stern Taanist Roskilde viikingimuuseumist ja see peaks olema ligilähedane Salmelt leitud laevale. Algul oligi tal soov võtta ehitusplaaniks just Salmelt leitud viikingilaev. Paraku ei saanud ta neid jooniseid kätte.

Viikingilaeva ehitamisel tuleb Arne Sternile appi laevameister Anti Kreem, kes on laevu ehitanud Islandil, Norras ja Eestis. Tõsiseks tööks läheb koduõuele ehitatud katusealuses maikuus. Materjali on mitme laeva jagu. Laeva edasiliikumiseks tuleb seitse aerupaari ja korralikuks mehitamiseks on seega vaja 14 meest. Muidugi saab laev ka purje ja mootori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles