Mart Helme: sotsid on põhimõttekindlad inimesed, aga IRLi omad ei ole (39)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE esimees Mart Helme tervitab Eesti Vabariigi 100. aastapäeval Tallinna Vabaduse väljakule tõrvikurongkäigule kogunenuid.
EKRE esimees Mart Helme tervitab Eesti Vabariigi 100. aastapäeval Tallinna Vabaduse väljakule tõrvikurongkäigule kogunenuid. Foto: Erik Prozes

Euroopa on muutumises. Seda näitavad juba Itaalia valimised, kus eliidivastased erakonnad said võidu nii paremal kui ka vasakul tiival. Olukord on samasugune ka teistes Euroopa riikides, kus Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi endine peastrateeg Steve Bannon ringi tuuritab ja senise maailmakorra kokkuvarisemisest kõneleb.

Eestis hammustab eliidivastane Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) aina suuremaid ampse ülejäänud erakondade toetusest. Seepärast ongi põhjust tõenäoliselt järgmises valimistsüklis valitsusse pretendeeriva erakonna juhilt Mart Helmelt küsida, mida ta maailma asjadest arvab.

Bannoni esinemiste kohta on Helme üht-teist lugenud. «Senine maailmakord on oma lõppjärku jõudnud ja läänemaailma sees tõusevad need jõud, mis lammutavad senist korda. Neid nimetatakse erinevalt: populistideks, radikaalideks, ksenofoobideks ja kelleks tahes,» sõnab ta.

Helme tsiteerib selle näiteks Suurbritannia kuulsat ajaloofilosoofi Arnold J. Toynbeed, kelle hinnangul ei ole Euroopa ühiskond jätkusuutlik ning meid ootavad ees väga suured vapustused, mis on kohati juba kätte jõudnud.

«Loomulikult on jõud, kes püüavad pidurit tõmmata, et vapustused liiga kiiresti ja radikaalselt aset ei leiaks. See on kahtlemata väga hea, et niisugune pidurdamise mehhanism on demokraatias olemas. Mina olen juba suhteliselt küpses eas inimene, aga ma arvan, et teieealised inimesed (ajakirjanik on 27-aastane – toim) saavad oma elu teise poole elada tänasest küllaltki erinevates oludes,» räägib ta.

Euroopa on muutumises. Seda näitavad juba Itaalia valimised, kus eliidivastased erakonnad said võidu nii paremal kui ka vasakul tiival. Olukord on sarnane ka teistes Euroopa riikides, kus Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi endine peastrateeg Steve Bannon ringi tuuritab ja senise maailmakorra kokkuvarisemisest kõneleb.

Eestis hammustab eliidivastane Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) aina suuremaid ampse ülejäänud erakondade toetusest. Seepärast ongi põhjust tõenäoliselt järgmises valimistsüklis valitsusse pretendeeriva erakonna juhilt Mart Helmelt küsida, mida ta maailma asjadest arvab.

Helme tsiteerib selle näiteks ka Suurbritannia kuulsat ajaloofilosoofi Arnold J. Toynbeed, kelle hinnangul ei ole Euroopa ühiskond jätkusuutlik ning meid ootavad ees väga tõsised vapustused, mis on kohati juba kätte jõudnud.

«Loomulikult on jõud, kes püüavad pidurit tõmmata, et vapustused liiga kiiresti ja radikaalselt aset ei leiaks. See on kahtlemata väga hea, et niisugune pidurdamise mehhanism demokraatias olemas on. Mina olen juba suhteliselt küpses eas inimene, aga ma arvan, et teieealised inimesed (ajakirjanik on 27-aastane – toim) saavad oma elu teise poole elama küllaltki tänasest erinevates oludes,» räägib ta.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles