Vikerraadiole saadeti rekordiliselt 6377 e-etteütlust

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etteütlus.
Etteütlus. Foto: Elmo Riig.

Emakeelepäeval toimus Vikerraadios üheteistkümnendat korda e-etteütluse võistlus. Poole tunni jooksul jõudis toimetuseni 6377 etteütlust.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt kirjutasid Vikerraadio kodulehel etteütluse Rudolf Purge (üldvõitja, täiskasvanute kategooria), Tiina Laansalu (filoloogide kategooria), Saskia Saara Simisker Eesti Rahvusvahelisest Koolist (õpilaste kategooria, tema õpetaja on Maren Toom), Olga Gerassimenko (muu emakeelega) ja Riita Märka (välismaal elavad eestlased).

Kiireim ja korrektseim nutiseadmega osaleja on teist aastat järjest Riina Tobias, kes kirjutas nutitelefoniga. Veatuid etteütlusi jõudis Vikerraadio toimetusse 37 (mitte 21, nagu esialgu öeldi), aga palju oli 1-2 veaga tekste. Ka möödunud aastal oli 100% õigeid töid 37. 

Tänavu sai esmakordselt etteütlust kirjutada ka käsitsi – tulemused avaldatakse neljapäeval, 15. märtsi «Vikerhommikus». Raadioamajja saabus üks käsitsi kirjutatud etteütlus, kuid 250 inimest saatis kirjutatu fotona.

Esmakordselt pakuti osalemisvõimalust ka vaegkuuljatele: kui raadiokuulajateni jõudis tänavune etteütlus legendaarse raadiodiktori Urve Koni poolt loetuna, siis vaegkuuljad said portaalis ERR.ee video vahendusel etteütluse teksti lugeda «Aktuaalse kaamera» saatejuhi Monika Tamla huultelt.

Etteütluse meeskonna liige Priit Kruus ütles töid vaadates: «Vead tekkisid koostajate jaoks ootamatutes kohtades, sidekriipsutamist oli seal, kus polnud vaja, näiteks «lavastuste sari» või «spaakeskus»."

Merilin Aruvee ütles, et ootuspäraseid vigu oli ik-lõpuliste sõnade kirjutamisel ja lauselühendi komastamisel.

Etteütluse korrektne kirjapilt: 

Tänapäeval külastaks Tammsaare kui kuurortides käija igal juhul modernset spaakeskust, uurides pärast massaaži ka oma šedöövrite retseptsiooni 21. sajandi vargamäelikus tööühiskonnas.

Peas tohuvabohu, mekkis eksaminand heade mõtete linna kuulsaimas bistroos singi-juustu-küüslaugutäidisega bataati, silme ees lugemata hitt-teosed, ja unistas laenutustähtaegadeta raamatukogust.

Lavastuste sari "Sajandi lugu" ühendab vastastikku teatreid, mis pakuvad peale vaba aja veetmise võimaluse ka pika kõlblikkusajaga vaimutoitu.

"Jannsen, Jakobson," ütles aasta tegijast noorkotkas vanalinlikus hoones toimunud väitlusel, "ei teadnud e-aabitsast ega e-koolist midagi, vaid veensid igameest, et rahvustunne, mis maitseb nagu rukkileib rõõsakoorevõiga, rajaneb kirjaoskusel.

Etteütluse tulemuste leheküljel saab oma e-posti aadressi sisestades enda etteütluse tellida. Seal on üleval ka helifail ja korrektne tekst.

Algselt ühekordse projektina mõeldud e-etteütlus toimus juba 11. korda. Selle aja jooksul on Vikerraadioni jõudnud ligi 36500 etteütlust. Paljud koolid on võtnud e-etteütluse emakeelepäeva tähistamise programmi ning tänavu osales võistluses esmakordselt ka riigikogu. E-etteütlus kandideerib ka 2017. aasta keeleteo auhinnale. 

Tänavu kirjutasid etteütluse veatult 37 inimest (esitatud tähestikulises  järjekorras): 

Andri Maimets

Anita Soovik

Annika Mäemurd

Anu Bollverk

Diana Berg

Eeda Humal

Ele Jaagusoo

Elle Vatsar

Heleen Jääger

Inge Pitsner

Inna Grünfeldt

Irja Toots

Ivi Luht

Kaja Engelbrecht

Karin Volmer

Kiira Udu

Kristi Rask

Kätlin Aun

Lea Sokman

Leelo Mölder

Lii Tõnismann

Lisette Reinvars

Maari Lill

Maarja Möldre

Mare Viks

Margit Sellik

Marilin Look

Marit Lani

Merli Kirsimäe

Paavo Helde

Priit Roosimägi

Riho Lubi

Riina Tobias

Riita Märka

Rudolf Purge

Tiina Laansalu

Triin Üksvärav

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles