Ärimees Henry Kallase lootus kohtu alt pääseda sai tagasilöögi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Kallas kohtus
Henry Kallas kohtus Foto: Andras Kralla, Äripäev

Kui tänavu jaanuaris vabastas Harju maakohus luksusliku elustiiliga avalikkuse tähelepanu pälvinud ärimehe Henry Kallase kohtu alt, siis Tallinna ringkonnakohtu kolmapäevase lahendiga see määrus tühistati.

22. jaanuaril lõpetas Harju maakohus peaaegu viis aastat kestnud menetluse ärimees Henry Kallase (28) rahapesu asjas, ühtlasi vabastas kohus aresti alt kaheksa korterit, sportauto Lamborghini Aventador ja kuuekohalise summa sularaha, kirjutab Eesti Ekspress toona. Samuti mõistis kohus riigilt välja umbes 50 000 eurot menetluskulusid. Ka jättis kohus riigi kanda arestitud kinnisvara ja sõiduki hoiu- ja hoolduskulud vastavalt 30 000 euro ja 20 000 euro ulatuses.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus on lubanud maakohtu otsuse vaidlustada ning kolmapäeval saatiski teda Tallinna ringkonnakohtus edu. Teise astme kohus tühistas maakohtu 22. jaanuari määruse ja saatis kaasuse maakohtule kohtuliku menetluse jätkamiseks samas kohtukoosseisus.

Maakohus on käesolevas asjas menetluse lõpetanud eelistungil ilma, et oleks asunud asja sisuliselt arutama ning tõendeid hindama. Ringkonnakohus aga leidis, et rahapesu süüdistus ning eelkuriteo süüdistus ei saa oma sisult ega mahult olla kokkulangevad ja prokurör peab asja menetlemisel avama detailselt eelkuriteo faktilised asjaolud ning esitama tõendid rahapesule eelneva kuritegeliku tegevuse sisu kohta. Seega saadab ringkonnakohus kriminaalasja maakohtule tagasi uueks arutamiseks samas kohtukoosseisus.

Riigiprokuratuur on esitanud kohtule tõendina Kallase kohta Soomes toimunud kriminaalasja materjalid. Need käsitlesid seda, kuidas Kallase firmad andsid Soomes laenu ilma nõutava registreeringuta ja teenisid seeläbi ebaseaduslikku tulu. Kuna uuritav kuritegu oli menetluse ajaks aegunud, mõistis Helsingi linnakohus Kallase 2016. aastal õigeks. Helsingi kohus menetles sisuliselt vaid vara konfiskeerimist, mille aegumine ei olnud saabunud.

Kohus selgitas välja, et etteheidetava teoga tulu ei teenitud ja seetõttu ei kuulu ka vara konfiskeerimisele. Eestis toimunud kohtuasja eelistungitel rõhutas Kallase advokaat Jaak Siim, et Soome kohtu otsus ei saa olla Eestis süüdimõistmise aluseks, kuna rikuks põhimõtet, et kaks korda ühe asja eest süüdi mõista ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles