PÄEVAINTERVJUU Korruptsiooniekspert: tutvuste kaudu saab Eestis poliitikat mõjutada küll (2)

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maaeluministeeriumi palgal oleva seakasvataja Urmas Lahe kaasuse kohta sõnas korruptsiooniasjatundja Aive Pevkur, et äriliste huvide esindamiseks pole Eestis selget lobitöö struktuuri ning tutvused määravad endiselt palju.

«Kindlasti ei ole see paratamatus,» kommenteeris Pevkur minister Tamme argumenti, et Eesti ongi väike riik ja kõik tunnevad kõiki ning tegutsevad mitmetes valdkondades.

«Väikeriikide spetsiifika tuleb tõepoolest mängu ja inimesel võib elu jooksul olla erinevaid positsioone. Aga praegu mulle tundub, et need rollid on sattunud ühte hetke kokku.»

Maaeluminister viitab intervjuus Postimehele, et ministeeriumi ülesanne ongi hätta sattunud valdkondi järele aidata. Ent küsimus on toetuste suuruses.

«Näiteks ametnike puhul on seaduses väga selged piirangud, milliste kõrvaltegevustega tohib tegeleda ja millistega mitte. Reeglid luuakse selleks, et erinevad huvid lahku viia, isegi kui inimene ise tahaks tegutseda mõlemas.»

Ministeeriumi nõuniku osas peaks otsustama tema otsene ülemus, kas nõuniku taust ja tegevus on ameti jaoks sobiv. Antud juhul pidi otsuse langetama maaeluminister Tamm, kes väidab värskes intervjuus Postimehele, et tema oma nõuniku Urmas Lahe lobitöös seakasvatustoetuste asjus probleemi ei näe.

Pevkuri sõnul taandub Eestis palju korraliku lobitöö struktuuri puudumisele: paremaid tingimusi kaubeldakse jätkuvalt tutvuste ja mõjuvõimu, mitte ausa lobitöö tingimustes.

Naise sõnul peavad poliitikud teadvustama ka seda, et erakond ei ole avalikes huvides tegutsev organisatsioon, vaid erahuvi ehk konkreetset maailmavaadet esindav ühing. Kui poliitik saab ministriks, hakkab ta erakonna raha asemel opereerima riigi rahaga ning siin on huvide esindamine väga aktuaalne.

«Mul ei ole konkreetseid andmeid, aga mulle tundub, et tutvuste kaudu saab Eestis täna poliitikat mõjutada üsna palju,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles