Soomusvägede ülem, kes asutas Tartus muusikakooli

Alo Põldmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai II ihukaardiväe rügemendi orkestrijuht August Nieländer aastal 1912. Viis aastat hiljem asus ta tegutsema Tartus.
Nikolai II ihukaardiväe rügemendi orkestrijuht August Nieländer aastal 1912. Viis aastat hiljem asus ta tegutsema Tartus. Foto: EESTI TEATRI- JA MUUSIKAMUUSEUMI KOGU

B​olševike riigipööre 1917. aastal ja Eesti Vabariigi sünd tõid Petrogradist kodumaale tuhandeid eestlasi, algul kaootiliselt, alates 1920. aasta Tartu rahust opteerumise korras. Peterburis kõrghariduse saanud inimeste abiga kosus noor riik kiiresti. Kiireks läks ka muusikapõllul. Petrogradist tulnutest said enam tuge muusikaasutused ja orkestrid.

Entusiasm muusikaharidust andma hakata oli suur, 1919. aasta jooksul avati koguni kolm muusikakooli – üks Tallinnas ja kaks Tartus. Koolide eestvedajad olid Peterburi haridusega muusikud: Tartus August Nieländer ja Juhan Aavik, Tallinnas Mihkel Lüdig.

Sihikindel tegutseja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles