Ekspert: video näitab, et röövil pole ideoloogilist motiivi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alan Fraser
Alan Fraser Foto: SCANPIX

Liibanonis röövitud Eesti ratturite uus video näitab üpris selgelt, et eestlaste röövil ei olnud ideoloogilist motiivi, sest taas ei esitatud ühtegi nõudmist ega ideoloogilist seisukohta, ütles Briti julgeolekufirma AKE Group riskianalüütik Alan Fraser.

«Nüüd paistab olevat selge, et inimröövi motiiv ei olnud ideoloogiline, sest pärast kaht videot ei ole esitatud ühtki nõudmist ega tehtud ühtki ideoloogilist avaldust,» kommenteeris Fraser täna Postimehele. «See võib olla positiivne märk, sest see võib tähendada, et nende vabastamiseks piisab lunaraha tasumisest.»

Fraser juhtis ka tähelepanu asjaolule, et sarnaselt esimese pantvangide videoga, mis 20. aprillil Youtube'i riputati, on ka uues salvestises näha, et pantvangidel on habe ajamata: «See ei tähenda tingimata, et neil pole ligipääsu elementaarsetele sanitaartingimustele. Raseerimata näod jätavad emotsionaalsema kuvandi, mis töötab lunaraha saamisel inimröövijate kasuks.»

«[Eestlaste] ütlused, et nende olukord on muutunud tõsisemaks, on röövijate poolt tahtlikud. See väide võib vastata tõele, kuid on samuti tõenäoline, et röövijad üritavad avaldada survet valitsusele ja pereliikmetele, et nad rahuldaksid nende nõudmised,» arvas Fraser.

Briti eksperdi sõnul on ratturite ütlus, et Eesti valitsus on nende osas alla andnud, samuti röövijate tahtlik taktika. Sellega tahavad nad suurendada avalikkuse survet valitsusele, et see tõestaks, et riik nende heaks midagi ette võtab.

Fraser toonitas, et kuigi pantvangikriis võib lunaraha tasumise ja edukate läbirääkimiste puhul laheneda, kestavad kõnelused säärastel puhkudel pikka aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles