Eesti maffia laieneb kuulsas Räniorus

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
California eestlased osalemas lippude lehvides kolm suve tagasi piknikul Kennedy Grove'i kaitsealal San Franciscost kirdes.
California eestlased osalemas lippude lehvides kolm suve tagasi piknikul Kennedy Grove'i kaitsealal San Franciscost kirdes. Foto: Eesti by the Bay / Camila Soares

Californias Silicon Valleys, maailma tehnoloogiaettevõtluse Mekas ja selle ümbruses, elab-õpib-töötab ligi tuhat eestlast. Tulevane antropoloog Ede Schank Tamkivi uuris kolm aastat, mis neid sinna tõi, mis neid seal hoiab ja mis neist edaspidi saab.

Murdehetk Räniorus, maailmakuulsas Silicon Valley tehnoloogiamekas, lähenes kolmandal aastal. Ede Schank Tamkivi oli sõitnud Ameerika läänerannikule  abikaasa Steniga, Skype’i pikaajalise juhiga, kes pääses kuulsa Stanfordi ülikooli ärikooli magistriõppesse. Aga ühtäkki pani Ede Tamkivi tähele, kuidas nende lapsed hakkasid eesti keelt unustama. Ta märkas, et algkoolis käivat poega ennastki frustreeris, kui ta ei osanud mõnda asja enam eesti keeles öelda. «Kui teda kogu aeg parandasin või ütlesin sõnu ette, siis see ainult ärritas teda,» meenutab Ede Tamkivi. Pojast kaks aastat noorem tütar õppiski lugema ja kirjutama kohe inglise keeles. «Talle on inglise keel esimene keel,» tõdeb ema.

Murrang toimus siis, kui Ede Tamkivi kuulis, et poeg ja tütar kasutavad teiste California eestlaste lastega suheldes inglise keelt – ilmne märk, et nad kaugenevad Eestist ja eesti inimestest. Ta sai aru, et nüüd tuleb langetada otsus: nad kas naasevad Eestisse või...

«Enda kogemuse põhjal arvan, et kolm, kõige rohkem viis aastat on kriitiline aeg eemal olla,» ütleb Ede Tamkivi. «Kui oled ära üle viie aasta, on juba väike tõenäosus, et sa tagasi tuled.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles