Kaljulaid kohtub maailma suurtega: kuninganna, Trumpi ja Macroniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: MANDEL NGAN/AFP

President Kersti Kaljulaid külastab lähiajal Suurbritanniat, Ameerika Ühendriike ja Prantsusmaad ning kohtub nende riigipeadega.

«Kaljulaid viibib järgmise nädala alguses visiidil Ühendkuningriigis, kus kohtub Windsori lossis Tema Majesteet kuninganna Elizabeth II-ga,» ütles presidendi kantselei avalike suhete direktor Taavi Linnamäe BNSile.

Tema sõnul on visiidi lõplik programm veel täpsustamisel, kuid lisaks kohtumisele kuningannaga osaleb riigipea äriseminaril, peab avalikud loengud Chatham House’s ja University College Londonis, külastab Imperial College’t ning kohtub Londoni Eesti kogukonnaga.

Balti presidentide kohtumisele Trumpiga järgneb ühine lõunasöök

Ülejärgmisel nädalal on Kaljulaid Ameerika Ühendriikides, kus osaleb koos Läti ja Leedu riigipeaga 3. aprillil Washingtonis kohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga. Kolme Balti riigi ja USA presidendi ühise kohtumise peateemadeks on julgeolek ja majanduskoostöö, on presidendi kantselei varem BNSile öelnud.

Eesti, Läti ja Leedu presidentide kohtumisele oma Ameerika Ühendriikide kolleegi Donald Trumpiga järgneb ka ühine töölõuna, mida võib hinnata USA-poolseks tähelepanuavalduseks Balti riikidele.

«Lisaks niiöelda ametlikule kohtumisele toimub ka riigipeade ühine töölõuna,» ütles presidendi kantselei avalike suhete direktor Taavi Linnamäe kolmapäeval BNSile.

Linnamäe sõnul kohtumise täpset pikkust raske ennustada, kuid ilmselt võib see kesta kokku umbes poolteist-kaks tundi. «Eks minutitest olulisem on siiski see, mis nende minutite jooksul toimub,» lisas Linnamäe.

Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teaduri Kalev Stoicescu hinnangul tunnistab nii pikana kavandatud kohtumine suurt tähelepanu, mida USA Balti riikidele pühendab.

«Ma arvan, et kui USA president võtab kolme väikese riigi presidendid vastu nii eraldi kohtumisel kui ka lõunana, siis sellega on meile päris suurt tähelepanu osutatud. Ütleksin, et see on igati respektaabel,» kommenteeris Stoicescu. «Selliselt korraldatuna on see vägagi soliidne,» lisas ta.

Aprillis tuleb kohtumine Prantsusmaa riigipeaga

8.-10. aprillini on riigipea visiidil Prantsusmaal ning kohtub Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

Ka selle visiidi programm on veel täpsustamisel, kuid 8. aprillil avab president Kaljulaid koos oma Prantsuse, Läti ja Leedu kolleegidega maailmakuulsas Orsay muuseumis näituse «Sümbolism Baltimaade kunstis», millega tähistatakse Balti riikide iseseisvuse 100. juubelit, ütles Linnamäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles