Telehommikud: ärka ja sära (või maga edasi)!

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pytanie na šniadanie», TVP Polonia, Poola.
«Pytanie na šniadanie», TVP Polonia, Poola. Foto: Foto teleekraanilt

Oleme siis hommikul voodist välja astunud parema või vasaku jalaga, sajab taevast pussnuge või mitte – televisiooni hommikuprogrammi ülesanne on vaataja tuju tõsta ja teda hetkel olulisega kurssi viia. Veetsime teleka ees viis hommikut ja saime selgeks, kuidas on kavad teistes riikides üles ehitatud.

Eestis pakub ainsat hommikuprogrammi Eesti Televisioon ning «Terevisioonis» toimuv on vaatajatele – hoolimata saatejuhtide ja stuudiokujunduse muutumisest – aastatega hästi tuttavaks saanud. Kõigepealt viis minutit saatejuhtide lobisemist mõnel päevateemal, uudised igal täis- ja pooltunnil, multifilm, intervjuud otsestuudios ja kööginurgas, mõned maailmavalust kantud laulud ja ajalehtede ülevaade. Võrreldes teiste maadega on eestlaste eripäraks lisaks tihtipeale minoorsele muusikavalikule varem salvestatud telelugude puudumine, multifilmi näitamine, ajalehtede sirvimine ning mõnede parasiitsõnade, eeskätt sõna «tõepoolest» ohter kasutamine.

Et ülevaade meie kaabeltelevisiooni võrkudes leiduvatest viie riigi – Soome, Venemaa, Valgevene, Poola ja Saksamaa – hommikukavadest selgem oleks, alustame nende vaatlemist Arteri arvates uniseimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles